ГоловнаЕкономікаБізнес

Україна стане партнером Holtec у будівництві малих модульних реакторів

Меморандум передбачає будівництво цих реакторів на АЕС України.

Україна стане партнером Holtec у будівництві малих модульних реакторів
Фото: http://gasunion.org.ua/

Український "Енергоатом" і американська компанія Holtec International 28 лютого підписали меморандум про взаєморозуміння щодо співпраці у використанні малих модульних реакторів SMR-160.

Прес-служба "Енергоатому" повідомила, що він передбачає ліцензування в Україні технології SMR-160 і будівництво цих реакторів на АЕС України. Проект передбачає часткову локалізацію виробництва обладнання для SMR-160 на українських підприємствах.

Передбачається, що співпраця з Holtec International може зробити з України провідного світового експортера реакторних систем, конструкцій і компонентів для малих модульних реакторів.

Технологія малих модульних реакторів (ММР), відзначено в прес-релізі, є одним із найперспективніших напрямів у будівництві атомних електростанцій. ММР мають значно вищий рівень безпеки порівняно з традиційними типами реакторів за рахунок відсутності в них обладнання, яке вимагає зовнішнього електропостачання, а також за рахунок інших систем пасивної безпеки.

Реактори проекту SMR-160 можуть працювати в режимі маневрування потужністю, будуватися на невеликих площах і не вимагають підведення потужних ліній електропередач.

Загальносвітовий ринок ММР після 2025 року оцінюють приблизно в 1 трлн доларів.

У рамках меморандуму буде створено спільний координаційний комітет, який повинен буде організувати роботу з оцінки нормативної документації, що використовується для розробки проекту SMR-160, з метою її впровадження в Україні. Ще одним завданням комітету стане оцінка інфраструктури ядерної промисловості України та підготовка спільних пропозицій щодо локалізації виробництва устаткування SMR-160 в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram