ГоловнаБлогиБлог Олександра Ганущина

Конкурс проектів місцевого розвитку – 2019: що потрібно знати

У 2019 році обласний конкурс проектів місцевого розвитку відбуватиметься вже вдев’яте. На крайньому засіданні Львівська обласна рада затвердила нові умови конкурсу на наступний рік.

У цьому блозі розставляємо основні акценти реалізації Конкурсу в 2019 році.

Кожного року програма видозмінюється, удосконалюється, оскільки депутати, громадськість, експерти, виконавча гілка влади мають пропозиції, доповнення, які акумулюються обласною радою під час «круглих столів», семінарів, нарад, інтерактивних опитувань тощо.

Коли стартує конкурс на 2019 рік?

Від 3 грудня 2018 року стартує прийом заявок у рамках проведення обласного конкурсу проектів місцевого розвитку у Львівській області на 2019 рік. І триватиме він до 31 січня 2019 року.

Відтак громадські організації, органи державної влади і місцевого самоврядування, ініціативні групи, інші потенційні учасники вже можуть розпочинати працювати над підготовкою проектів на конкурс проектів місцевого розвитку 2019 року.

Прийом заявок на 2019 рік триватиме з 9:00 год. 3 грудня 2018 року до 18:00 год. 31 січня 2019 року.

Додамо, що у вищеназваних часових межах триватиме прийом заявок до складу Експертної комісії з оцінки проектів місцевого розвитку у 2019 році.

Що нового в пріоритетах?

У 2019 році матимемо новий, сьомий за ліком, пріоритет – «Обласні заклади та установи, некомерційні комунальні підприємства обласної ради», який охоплюватиме будівництво, капітальний ремонт, реконструкцію, придбання обладнання та інвентаря, благоустрій території.

Отож, відтепер участь у конкурсі зможуть брати структурні підрозділи юридичних осіб, а також обласні заклади та установи галузей охорони здоров’я, освіти, культури, спорту та соціального захисту.

Окрім того, залишаються пріоритети, які добре відомі нашим конкурсантам:

«Школи» – будівництво, капітальний ремонт, реконструкція, а також придбання обладнання та інвентарю.

«Заклади дошкільної освіти» – будівництво, капітальний ремонт, реконструкція, а також придбання обладнання та інвентарю.

«Охорона здоров'я» (районні та міські комунальні лікарні, некомерційні комунальні підприємства, центри первинної медико-санітарної допомоги, амбулаторії сімейної медицини, ФАПи) – будівництво, капітальний ремонт, реконструкція, а також придбання обладнання та інвентарю.

«Культура» (народні доми, будинки культури, бібліотеки, музеї, початкові спеціалізовані мистецькі навчальні заклади (ПСМНЗ) музичні та мистецькі школи) – будівництво, капітальний ремонт, реконструкція, а також придбання обладнання та інвентарю.

«Вуличне освітлення» – будівництво, капітальний ремонт, реконструкція вуличного освітлення комунальних доріг та пішохідних доріжок.

«Інші пріоритети» (об’єкти усіх форм власності (окрім приватної), що не підпадають під визначені Конкурсною радою пріоритети) - будівництво, капітальний ремонт, реконструкція, придбання обладнання та інвентарю, облаштування об’єктів ПЗФ.

Слід додати, що проекти, скеровані ОСББ, цьогоріч не прийматимуться до реєстрації, якщо такі проекти стосуються вирішення проблем приватного житлового фонду (заміна дахів, вікон, утеплення фасадів), оскільки приміщення загального користування житлових будинків, що перебувають на балансі в ОСББ, не належать до комунальної власності. Водночас в «Інших пріоритетах» подання такого роду проектів також не передбачено.

Збільшено до 500 тис. грн граничну вартість проекту

Крім того, обласна рада затвердила граничну вартість проекту та суму субвенції з обласного бюджету у 2019 році на рівні: 500 тис. грн (збільшення на 100 тис. грн у порівнянні з 2018 роком) і 200 тис. грн відповідно.

Це збільшення граничної вартості проекту, у першу чергу, для тих, хто вже зробив чимало невеликих проектів (до 300-400 тис. грн) і готовий працювати над більшими проектами. У кого проект коштуватиме 500 тис. грн, той повинен буде забезпечити 300 тис. грн свого внеску, з яких – мінімально 10% небюджетний внесок.

Нагадаємо, що кошти спонсорські, громади, нефінансовий внесок буде зведено в єдиний небюджений внесок і становитиме він на наступний рік мінімум уже не 5%, а 10%.

Нововведенням є те, що замовник робіт зможе отримати останні 15% від суми коштів субвенції обласного бюджету лише після того, як на об’єкті будуть повністю завершені роботи.

Що ще нового в конкурсі 2019 року?

Для підтримки дотаційних територій збільшено вагу індексу податкоспроможності при оцінці проектів. Порівняно з минулим роком максимальний бал при врахуванні індексу податкоспроможності збільшено від 1 до 2. Це дозволить територіям із незначними фінансовими можливостями отримати додаткові бали та конкурувати з іншими.

Крім того, спрощено вимоги до подачі документів, удосконалено онлайн-платформу для прийому документів на участь в конкурсі. Уже зараз на сайті Львівської обласної ради можна ознайомитися з її тестовим режимом.

Як розібратися в деталях конкурсу?

Як і в попередні роки буде організовано навчальні семінари з представниками органів місцевого самоврядування, виконавчої влади, громадських організацій та іншими потенційними учасниками конкурсу.

Важливо відвідати ці навчання, оскільки там учасники розбиратимуть реальні приклади як варто готувати проекти, на що звернути особливу увагу та багато іншого.

Із графіком можна ознайомитися – на слайді нижче.

І наостанок дорожня карта:

Стан реалізації проектів у 2018 році

Як відомо, без минулого – немає майбутнього, тому вважаємо за потрібне оприлюднити оперативну інформацію щодо реалізації проектів місцевого розвитку станом на 10.11.2018 року.

Отож, з урахуванням вилучень і додаткових включень маємо – 1002 переможця, для яких передбачено фінансовий ресурс з обласного бюджету – 121,507 млн грн. Станом на 8 листопада профінансовано – 98,1 млн грн, касові видатки – 83,3 млн грн. Маємо виконання – 80%.

Фінансування за рахунок залучених коштів: місцеві бюджети – 85,6%, не бюджетні кошти – 81,2%.

Реалізація Програми проектів місцевого розвитку, станом на 10 листопада становить – 72%. Із 1002 проектів-переможців: 724 – роботи завершено, 271 – роботи тривають, 5 – на стадії підписання угоди з підрядником (додатково включені), 2 – відмова у реалізації (додатково включені).

Як свідчить досвід минулих років, місцеві громади щоразу активніше вступають у боротьбу за перемогу в Конкурсі проектів місцевого розвитку. Бо його результати – видимі, а суспільство дотичне до них своїми коштами, роботою, творчістю.

Олександр Ганущин Олександр Ганущин , Голова Львівської обласної ради (2015-2020)
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram