Пункт призначення №5. Косино, Берегівський район Закарпатської області

Багато хто з вас переконливо рекомендував нам заглянути у Берегово і знайти в Україні термальні джерела. Але мене особисто Берегово не надихало: мені здається, що воно тільки робить свої великі кроки до позбавлення від совка. Тому ми скористалися вашими порадами і поїхали відкривати рекреаційний комплекс з термальними джерелами «Косино», про який багато чули, але досі не бачили.

Що вам сказати, «Косино» ― це майже примара, ми повертали «не туди» не менше десяти разів, нервували і пропускали єдиний вільний захід сонця для зйомок у своєму меганасиченому графіку. Але ми його знайшли і покажемо вам, яким буває європейський рівень термального СПА в Україні. Вмощуйтесь зручніше.

Місцезнаходження і дорога

«Косино» розташоване в селі Косонь, але трохи не доїжджаючи до нього, не пропустіть непомітний поворот з вивіскою «КОСИНО термальні води». З Берегово їхати рівно 17,9 км по трасі Р54. Дорогу краще не запитуйте ― кожен вам скаже, що поворот на «Косино» після Іванково, але ніхто не зізнається, що давно вже на всіх вказівниках Іванково іменується «Яноші». Ми шукали Іванково аж до Мукачева, а потім повертали назад.

«Косино» знаходиться в 200 метрах від угорського кордону: з одного боку воно оточено угорським дубовим гаєм, а з іншого ― українським.

Оцінка: дорога нормальна, тверда 8-ка до повороту на Яноші, і 7-ка ― після.

Характеристика місця по суті питання

Термальний курорт «Косино» невеликий, але дуже продуманий і європейський. За менталітетом у ньому набагато більше Угорщини, ніж України ― національна угорська кухня на території, мадярська мова персоналу між собою, картини відомих угорських художників… Між тим, це не заважає «Косино» бути тим місцем, яке сміливо рекомендує проект «Знайдено в Україні».

Термальні води добувають тут зі свердловини глибиною в 1,2 км, а речовини, які містяться в них, лікують і кістково-м’язову систему, і захворювання ЦНС, серцево-судинної системи і багатьох інших.

Оцінка ― 9, а 1 бал ми зняли за те, що ви могли б очікувати більшого масштабу.

Інфраструктура

Комплекс, розташований на 8 га землі української, складається з 5 басейнів, три з них ― термальні, в тому числі дитячий, з температурою води 41 градус. Є ще величезний басейн з прісною водою і водним баром і малечий «лягушатник» з водними розвагами для найменшеньких.

На території також багато невеликих водних зон під назвою ванна Кнайпа ― неглибокі прямокутні басейни з дном, викладеним дрібними камінцями. Ванна Кнайпа ― у чистому вигляді СПА, використовується для розслаблюючого масажу стоп.

У комплексі все гарно продумано. Біля басейнів ― багато шезлонгів для відпочинку, фуд-зон, зона для барбекю, розташована у лісовому масиві, і дитячий майданчик.

У комплексі є лікар, але немає рушників для водних процедур. Тож текстиль привозьте з собою або ж купуйте у місцевому магазинчику за ціною від 40 грн. за шт.

Також у «Косино» немає, але буде до вересня, можливість проживання на території, за що ми знімаємо 2 бали. Все решта ― ідеально.

Оцінка – 8.

Проживання

При комплексі є готель, у номерах якого закінчують внутрішнє оздоблення і декор. А поки найближчий варіант проживання ― це приватний сектор у селі Запсонь, що за 1 км від комплексу. Ціни там ― 60-70 грн. за душу, умови цілком нормальні, приватних готельчиків ― мільйон.

Дехто примудряється жити у наметах навпроти комплексу, але ідея не найкраща, тому що якась не відпочивальна, а біженецька. Місце для наметового містечка не пристосовано взагалі.

Є хороші готелі трохи далі ― наприклад, у 5 км від «Косино», у селі Велика Бийгань, є готель «Family», ціни ― від 150 грн., телефон підкажемо: +38 (03141) 4-23-39

Оцінка – 6. Я думаю, «Косино» є до чого прагнути ― ну дуже вже незручно їздити щодня із найближчого села, якщо ти приїхав не на автомобілі, а на потязі до Мукачева.

Харчування

Воно майже понад усе. Із можливостей:

1. Вулична фуд-зона з величезними пательнями, на яких смажиться лангош (тісто зі сметаною і сиром) або свиняча нога.

2. Піцерія, де розробляв меню і навчав команду пиццайол відомий італійський кухар. Чому італійський, спитаєте ви? А тому що в піцерії знаходиться одна з найбільших в Україні італійська дров’яна піч.

3. Угорський ресторан «Чарда» – «Місця вистачить усім!»

4. Зона для барбекю в лісовому масиві, де можна приготувати шашлик або ж понюхати, як це роблять інші.

5. А наш дорогоцінний холодний спонсор «Ласунка» ― офіційний партнер «Косино», і там повсюди стоять впізнавані червоні намети з морозивом.

Оцінка ― 10.

Розваги

Із розваг, окрім басейнів і шезлонгів, є таке:

1. Сауна и баня шести видів.

2. Дитячі атракціони.

3. Кальянна.

4. Мукачево поряд!

Оцінка ― 10.

Можливість відпочинку з дітьми

«Косино» просто створено для дітей. Тут міні-аквапарк, дитячі майданчики повсюди (і навіть у ресторані), а діти будь-якого віку (підкреслюю ― будь-якого!) тут бажані гості.

Оцінка ― 10.

Wі-Fі, мобільний зв’язок

Є і працює чудово!

Ціни: в будні ― 150 гривень на весь день. У вихідні ― всі 200.

Оцінка ― 10.

Безпека

Оцінка одразу 10. Тому що:

- у комплексі працюють пильні рятувальники у кількості 15 чоловік,

- у басейнах щовечора зливають воду, чистять і наповнюють новою,

- охорона при в’їзді, виході і вильоті.

Сповнений глибокого змісту висновок

Термальні води хоча б раз у житті повинен спробувати кожен. Це місце просто створено для того, щоб добре релакснути, ― ви це заслужили.

Проект "Знайдено в Україні" Проект "Знайдено в Україні" , У пошуках місць для відпочинку
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram