ГоловнаБлогиБлог Дмитра Крикуна

Без сильної Росії нема європейського майбутнього в України

По-перше, вітаю росіян зі святом їхньої незалежності. Нема для кожної країни важливіше свята – хай би як багато людей і всередині Росії і поза нею не ставилися до цього скептично.

Фото: Макс Левин

Важливе те, що нам жити разом - в усіх вимірах ми надзвичайно близькі. І світ стрімко зменшується. Нікому не вдасться викопати океан між двома такими великими (і такими важливими для світу!) країнами.

Якою би драматичною, часом трагічною, не була би наша спільна історія – спільне майбутнє в нас має бути цивілізованим, європейським.

Мусимо разом визнати, що Росія зараз – слабка. І недужа вона нині не інфраструктурою, яка руйнується чи падінням світової ціни на нафту. Росія слабує на брак демократії, дефіцит дотримання прав людини та поваги до меншин. Криза цих інституцій – найбільше гальмо для країни, яка має великі амбіції.

Україна тут не набагато випередила свою велику північну сусідку. В нас теж викривлені вибори, монополізована економіка та нетерпимість до чужої думки. Але в нас є суттєва перевага!

Українська еліта вже зробила свій цивілізаційний вибір. Вже ніхто з представників наукової та творчої еліти, влади та бізнесу не сумнівається, що місце нашої країни – в родині країн Європи, в об’єднаному світі гуманістичного процвітання майбутнього.

Українці переконані, що Росія також стане частиною об’єднаної Європи. Ми тримаємо кулаки за зміни на краще в братів-сусідів. Наш тернистий шлях до ЄС має стати прикладом для них.

Ще раз – зі святом, брати-росіяни!

Дмитро Крикун Дмитро Крикун , Співкоординатор руху "Ми - європейці"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram