ГоловнаСвіт

Заяви посла Німеччини на диво бездушні і некомпетентні, - думка

"Подібні заяви навряд чи вселяють українцям довіру до їхніх західних партнерів".

Заяви посла Німеччини на диво бездушні і некомпетентні, - думка
Вольфганг Эрнст Райхель
Фото: fakty.ictv.ua

Робота посла полягає в тому, щоб представляти позицію свого уряду. А позиція уряду Німеччини полягає в тому, що війна на Донбасі, навіть незважаючи на те, що Берлін як правило називає її конфліктом або кризою, може бути припинена тільки шляхом переговорів. Основним каналом для цього є "нормандський Формат", а основним документом - Мінські угоди. Заяви посла Німеччини в Україні Ернста Райхеля, безумовно, перебувають в межах цих широких параметрів.

Таку думку висловив старший директор програм з берлінського Фонду Маршалла "Німеччина-США" Йорг Форбріг (Joerg Forbrig) в ексклюзивному коментарі LB.ua.

"Втім, заяви посла Рейхеля бездушні і некомпетентні. По-перше, вони звучать тоді, коли бойові дії на Донбасі знову загострилися, коли солдати гинуть щодня, коли місцеве населення потерпає від гуманітарної кризи. У цій ситуації безумовним пріоритетом має бути припинення вогню, щоб полегшити страждання. Навіть Мінські угоди містять припинення військових дій як відправну точку. Нарешті, говорити про вибори у цій серйозній ситуації очевидно цинічно", - зазначив експерт.

"По-друге, Мінські угоди містять низку заходів, які необхідні для врегулювання ситуації на Донбасі. Кожен з них дуже важливий, але жоден з них наразі не був виконаний. Саме тому останній "нормандський саміт" у жовтні вирішив, що необхідна "дорожня карта", щоб полегшити виконання Мінських угод. У цій ситуації виокремлювати одне з положень Мінських угод - вибори на Донбасі - це незбагненно довільно. Райхель міг так само вибрати будь-яке інше положення Мінських угод", - пояснив Форбірг.

"По-третє, порівняння, яке посол робить з останніми виборами в НДР повністю антиісторичне. Ці вибори відбулися після того, як Радянський Союз фактично скасував доктрину Брежнєва. Москва очевидно дала зрозуміти, що вона не буде заважати внутрішньому розвитку своїх колишніх сателітів. Вона ефективно зупинила свої війська в Східній Німеччині. На Донбасі російські війська і найманці присутні тому, що Москва по суті відродила доктрину Брежнєва. Що стосується Революції гідності, то Україна ступила на самостійний шлях розвитку, а Кремль провів військове втручання, щоб повернути її під свій контроль. Посол очевидно пропускає цю ключову історичну різницю", - підкреслив експерт.

"Подібні заяви навряд чи вселяють українцям довіру до їхніх західних партнерів. Навпаки, вони підтверджують широко поширене побоювання, що Німеччина і Франція не повністю підтримують Україну як жертву російської війни. Замість цього посол говорить те ж саме, обидві сторони зображуються як однаково винні в цій страшній ситуації. Це може лише збурювати українців. Не дивно, що, як показують опитування громадської думки, українці дедалі більше розчаровуються в Європі", - підсумував Форбріг.

Німецький "Фонд Маршалла" - незалежна американська структура, яка займається державною політикою і стипендіями. Мета фонду - сприяти співпраці і взаєморозумінню між США і Європою.

Нагадаємо, що комітет Ради у закордонних справах влаштував демарш через слова посла Німеччини.

Крім того, посла Німеччини запросили в МЗС України щодо його заяв про вибори на Донбасі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram