ГоловнаСвіт

Жителі Конго дозволили президентові продовжити більш ніж 30-річне правління

Конголезька опозиція закликає анулювати результати конституційного референдуму.

Понад 92% жителів Республіки Конго, які в неділю, 25 жовтня, взяли участь у референдумі, проголосували за внесення змін до конституції, щоб дозволити президентові Дені Сассу-Нгессо балотуватися на третій термін.

Про це повідомляє euronews.

Дені Сассу-Нгессо
Фото: EPA/UPG
Дені Сассу-Нгессо

За офіційними даними, явка на плебісцит становила 72%. Опозиція стверджує, що явка не перевищувала 10%. У зв'язку із цим опозиція закликає анулювати результати референдуму.

За конституцією 2002 року, президента обирають на сім років і можуть переобрати лише раз. При цьому вік кандидата обмежено 70 роками.

Дені Сассу-Нгессо керував багатою на нафту країною з 1979-го до 1992 року, знову був обраний президентом у 1997 році, відтоді незмінно перебуває при владі. Передбачають, що його можуть знову переобрати наступного року, так він зможе продовжити своє більш ніж 30-річне правління.

Він є останнім африканським лідером, який намагається продовжити свою владу шляхом зміни конституції. Декілька схожих ініціатив раніше обернулися насильством. Минулого тижня чотирьох осіб убили в Конго, коли місцеві сили безпеки відкрили вогонь під час вуличних протестів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram