ГоловнаСуспільствоЖиття

У Києві відкрили фотовиставку "Перевтілення енергії" - про людей, що створюють електроенергію Пресс-релиз

Фотографії настільки масштабні і реалістичні, що з'являється відчуття, що ти через об'єктив камери особисто побував на всіх цих підприємствах.

Фотовиставку британського фотографа Вінсента Мунді - «Перевтілення енергії» відкрили в Києві, в холі бізнес центру «Леонардо». Подивитися її можна безкоштовно аж до 25 лютого 2017 року.

Фото: надано прес-службою

Також виставка демонструється ще в семи містах України, де є підприємства компанії ДТЕК, з ініціативи якої цей проект і відбувся.

«Люди здебільшого не знають, як виробляється електроенергія. І, як наслідок, ця тема незаслужено обділена увагою. Велика промисловість сприймається як щось велике, бездушне і незрозуміле, - каже Ірина Ковальчук, директор з корпоративних комунікацій ДТЕК. - Але ж це дуже цікаво! До того ж, за останні роки в галузі зроблено багато проривів, і нам є про що розповісти і чим пишатися. Задумуючи проект, нам хотілося показати, як трансформується традиційна енергетика і розвивається відновлювальна. Україна не стоїть на місці, а українці роблять багато для того, щоб країна була незалежною!»

Ірина Ковальчук
Фото: надано прес-службою
Ірина Ковальчук

Фотографії настільки масштабні і реалістичні, що з'являється відчуття, що ти через об'єктив камери особисто побував на всіх цих підприємствах. Особливо вражають фотознімки вітроелектростанцій. Тільки уявіть, інженери, які обслуговують турбіни, піднімаються на величезну висоту, адже вежі цих турбін сягають 94 метрів заввишки, всього на 1 метр менше за висоту Статуї Свободи в Нью-Йорку. Цих сміливців жартома називають «ковбоями вітру».

Кожна фотографія супроводжується коментарем, їх надали самі фахівці різних бізнес-напрямків, щоб було зрозуміло, «як це працює».

І хоча тема енергетики загалом не дуже популярна серед фотографів, але у Вінсента свій погляд: він намагається нестандартно показати складні виробничі процеси: «Я часто знімаю великі промислові об'єкти, тому мені було дуже цікаво подивитися зсередини і на енергетичні підприємства. Вони вражають! Шахти, електростанції - це великий механізм, на тлі якого люди здаються маленькими і, на перший погляд, не дуже помітна їхня роль. Але коли бачиш, як ці люди, кожен на своєму місці, керують складним процесом створення електроенергії або видобутку газу, то починаєш розуміти справжню велич їхньої праці», - говорить Вінсент Мунді.

Вінсент Мунді
Фото: Надано прес-службою
Вінсент Мунді

Приклади деяких робіт Вінсента Мунді:

<b>Інженер-механік на гондолі вітряка Ботієвська вітрова електростанція, Запорізька область</b>. У деяких країнах працівників вітроелектростанцій називають «ковбоями вітру», оскільки ця професія вимагає сміливості і винахідливості. Їм доводиться працювати на величезній висоті - вежі турбін сягають 94 метрів заввишки, всього на 1 метр менше за висоту Статуї Свободи в Нью-Йорку.
Фото: Надано прес-службою
Інженер-механік на гондолі вітряка Ботієвська вітрова електростанція, Запорізька область. У деяких країнах працівників вітроелектростанцій називають «ковбоями вітру», оскільки ця професія вимагає сміливості і винахідливості. Їм доводиться працювати на величезній висоті - вежі турбін сягають 94 метрів заввишки, всього на 1 метр менше за висоту Статуї Свободи в Нью-Йорку.

<b>Вітряки Ботієвської ВЕС, Запорізька область</b>. Ботієвська вітроелектростанція - найбільша в Україні. Вона входить до п'ятірки найбільших наземних ВЕС у Центральній і Східній Європі. Вітропарк Ботієвської ВЕС складається з 65 турбін. Загальна висота конструкції разом з лопатями - 149 метрів.
Фото: Надано прес-службою
Вітряки Ботієвської ВЕС, Запорізька область. Ботієвська вітроелектростанція - найбільша в Україні. Вона входить до п'ятірки найбільших наземних ВЕС у Центральній і Східній Європі. Вітропарк Ботієвської ВЕС складається з 65 турбін. Загальна висота конструкції разом з лопатями - 149 метрів.

<b>Електромонтер-висотник на опорі повітряної лінії електропередачі ДТЕК, Дніпрообленерго</b>. 6600 кілометрів повітряних ліній електропередач, які перебувають в експлуатації в Дніпровському регіоні, успішно обслуговують лише 48 електромонтерів. Це сміливі і досвідчені люди, які працюють з електричним обладнанням на величезній висоті. Висота опор ЛЕП становить 40 метрів. А найвища сягає 86 метрів
Фото: Надано прес-службою
Електромонтер-висотник на опорі повітряної лінії електропередачі ДТЕК, Дніпрообленерго. 6600 кілометрів повітряних ліній електропередач, які перебувають в експлуатації в Дніпровському регіоні, успішно обслуговують лише 48 електромонтерів. Це сміливі і досвідчені люди, які працюють з електричним обладнанням на величезній висоті. Висота опор ЛЕП становить 40 метрів. А найвища сягає 86 метрів

<b>Оцінка роботи охолоджуючого басейну, ТЕЦ-6, Київенерго</b>. При модернізації бризкального басейну в ньому були встановлені нові сопла, які розбризкують воду значно дрібніше, тому вода охолоджується швидше. Це особливо важливо влітку, коли спекотна погода ускладнює процес охолодження.
Фото: Надано прес-службою
Оцінка роботи охолоджуючого басейну, ТЕЦ-6, Київенерго. При модернізації бризкального басейну в ньому були встановлені нові сопла, які розбризкують воду значно дрібніше, тому вода охолоджується швидше. Це особливо важливо влітку, коли спекотна погода ускладнює процес охолодження.

<b>Вугільний склад теплоелектростанції ДТЕК, Ладижинська ТЕС, Вінницька область.</b> Два величезні гусеничні бульдозери постійно перемішують вугілля. Це необхідно для того, щоб він не перемерз узимку, але і не спалахнув улітку. На вугільному складі завжди повинен бути достатній запас вугілля для безперебійної роботи станції.
Фото: Надано прес-службою
Вугільний склад теплоелектростанції ДТЕК, Ладижинська ТЕС, Вінницька область. Два величезні гусеничні бульдозери постійно перемішують вугілля. Це необхідно для того, щоб він не перемерз узимку, але і не спалахнув улітку. На вугільному складі завжди повинен бути достатній запас вугілля для безперебійної роботи станції.

<b>Перед спуском у шахту шахтарям видають саморятувальники і лампи. Шахта Західно-Донбаська, Павлоградський район, Дніпропетровська область</b>. Шахтарська лампа (коногонка) - єдине джерело світла, яке шахтарі використовують у лаві. До 60-х років на шахтах використовували ручні бензинові лампи, які не тільки освітлювали шлях, а й визначали присутність рудникового газу. Полум'я такої лампи було дуже слабким. Зараз у шахтарів індивідуальні акумуляторні лампи, розраховані на 10 годин роботи. А за газову безпеку відповідають спеціальні чутливі датчики.
Фото: Надано прес-службою
Перед спуском у шахту шахтарям видають саморятувальники і лампи. Шахта Західно-Донбаська, Павлоградський район, Дніпропетровська область. Шахтарська лампа (коногонка) - єдине джерело світла, яке шахтарі використовують у лаві. До 60-х років на шахтах використовували ручні бензинові лампи, які не тільки освітлювали шлях, а й визначали присутність рудникового газу. Полум'я такої лампи було дуже слабким. Зараз у шахтарів індивідуальні акумуляторні лампи, розраховані на 10 годин роботи. А за газову безпеку відповідають спеціальні чутливі датчики.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram