ГоловнаПолітика

У Литві знайшовся рахунок Лазаренка на $30 млн

Заморозку грошей продовжують протягом 17 років.

У Литві знайшовся рахунок Лазаренка на $30 млн
Павел Лазаренко
Фото: www.obozrevatel.com

На рахунку в литовському банку заморожено близько 30 млн доларів, ймовірно, пов'язаних з колишнім прем'єр-міністром України Павлом Лазаренком.

Відповідні документи виявили литовські журналісти з видання 15min.lt у базі даних Міжнародного проекту журналістських розслідувань корупції та організованої злочинності (OCCRP). Про це повідомляють на сайті OCCRP.

Ці кошти лежать на рахунку місцевого відділення шведського банку SEB, і литовські суди протягом останніх 17 років що кілька місяців продовжують їх заморозку.

Згідно з розслідуванням, мова йде про частину з близько 200-250 млн доларів, які пов'язують з Лазаренком і які були заморожені в декількох країнах за поданням США ще 2004 року.

У OCCRP зазначають, що рахунок з 30 млн доларів у колишньому литовському банку Hermis належав ліквідованому банку Лазаренка European Federal Credit Bank, а литовське відділення банку SEB 2000 року купило банк Hermis разом із цим рахунком.

Нагадаємо, паралельно із судом над Павлом Лазаренком у Каліфорнії в американській столиці у 2004 році було розпочато процес конфіскації його майна. Усього американській системі правосуддя вдалося встановити місцезнаходження близько $250 млн, які були виведені з України корупційним шляхом і перебувають на рахунках в острівних державах Антигуа і Гернсі, Литві, Ліхтенштейні та Швейцарії.

Два роки тому суд у Вашингтоні схвалив угоду, згідно з якою поділив 100 млн доларів, які ховав у офшорах Лазаренко. Майже чверть суми мав отримати банк в острівній державі Антигуа, а 75 млн доларів - американський уряд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram