ГоловнаПолітика

Гройсман проживає в елітній квартирі в центрі Києва, оформленій на тещу

Якщо прем'єр дав гроші на придбання нерухомості, йому загрожує кримінальна відповідальність.

Гройсман проживає в елітній квартирі в центрі Києва, оформленій на тещу
Фото: radiosvoboda.org

Прем'єр Володимир Гройсман проживає в одному з найпрестижніших житлових комплексів Києва - "Новопечерські Липки". Офіційно квартира перебуває у власності тещі прем'єра. Якщо нерухомість була придбана хоча б частково на гроші Гройсмана, він порушив закон, не вказавши цього в електронній декларації.

Про це йдеться в розслідуванні програми "Схеми" - спільного проекту "Радіо Свобода" і каналу "UA: Перший".

Житловий квартал бізнес-класу "Новопечерські Липки" розташований у Печерському районі в центрі Києва. Квартал має систему контролю доступу, на території є дитячий садок, школа, спортивні комплекси, супермаркет, ресторани, салони краси.

Двома квартирами в цьому будинку площею 183 і 59 квадратних метрів володіє Бурлака Аліна Іполитівна - теща Гройсмана. Їх вона купила 20 січня 2015 року. В електронній декларації прем'єр вказує, що цей день - "дата набуття права користування" 60 кв. м нерухомості в Києві. У користуванні кожного з трьох інших членів сім'ї Гройсмана - дружини, дочки і сина - ще по 60 квадратів.

В електронній декларації Гройсмана не вказано витрат на оренду київської квартири.

Дві квартири на 183 і 59 квадратних метрів і два паркомісця в "Новопечерських Липках", які купила теща Гройсмана, коштують близько 681 тисячі доларів.

За Законом "Про запобігання корупції", якщо нерухомість, яка оформлена на третіх осіб, була хоча б частково придбана за гроші чиновника або членів його сім'ї, це має бути зазначено в декларації. Тим часом в електронній декларації доходів і витрат Гройсмана і його сім'ї за 2015 рік у розділі "Витрати" немає жодних згадок про витрати на придбання нерухомості. За надання неправдивих відомостей у декларації передбачено кримінальну відповідальність.

Сам Гройсман у коментарі програмі "Схеми" підтвердив, що проживає у квартирі тещі, але звідки вона взяла гроші, виразно пояснити не зміг. "Узяла гроші і купила", - сказав він. Гройсман зазначив, що допомагає тещі, але грошей на придбання квартири в Києві не давав. "У неї є онуки. У неї є одна дочка, друга дочка, тут немає проблем. У моєї сім'ї і в моєї дружини гроші є", - додав він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram