ГоловнаПолітика

Луценко повідомив Януковича про підозру в зраді (додано текст)

Письмовий текст підозри відправлено в Росію, копію вручено адвокату екс-президента.

Луценко повідомив Януковича про підозру в зраді (додано текст)
Фото: focus.ua

Генеральний прокурор Юрій Луценко оголосив про підозру у державній зраді екс-президенту Вікторові Януковичу.

Про це він сказав під час перерви в судовому засіданні, на якому Януковича допитують у режимі відеоконференції.

Януковичу інкриміновано, що 1 березня 2014 року, перебуваючи на території Росії, він скоїв державну зраду, звернувшись із письмовою заявою до президента РФ Володимира Путіна з проханням застосувати російські війська на території України.

Згодом, як зазначив Луценко, це призвело до втрати Україною Криму.

"28 листопада 2016 року повідомляю, що ви, Янукович Віктор Федорович, підозрюєтеся в державній зраді, пособництві представникам влади Російської Федерації в умисних діях, вчинених з метою зміни території і державного кордону України з порушенням порядку, встановленого Конституцією України, і у веденні агресивної війни. Тобто злочинів, передбачених ч.1 ст. 111, ч.5 ст.27 і ч.3 ст.110, ч.5 ст.27 і ч.2 ст.437 Кримінального кодексу України", - сказав Луценко.

За словами Луценка, письмовий текст підозри в понеділок о 12:00 відправлено на всі відомі адреси проживання Януковича в Росії.

"У зв'язку з тим, що Янукович перебуває за межами України, не приходить на виклики і фактично переховується від правоохоронних органів України, зміст підозри оголошується усно, а саму підозру сьогодні, годину тому, було відправлено на всі відомі адреси проживання та останнього перебування Януковича Віктора Федоровича. А також після завершення мого виступу буде вручено адвокату останнього. Це повідомлення про підозру складено мною як прокурором у кримінальному провадженні №42016000000001594, яке розслідується Військовою прокуратурою", - заявив він.

Крім того, представники військової прокуратури вручили копію тексту підозри адвокатові Януковича у Святошинському суді. Той при цьому зазначив, що вручення копії адвокату не є повідомленням Януковича про підозру.

Нагадаємо, на прес-конференції 25 листопада Янукович, відповідаючи на питання про прохання до Путіна ввести війська, заявив, що цей документ "не набув чинності".

Про існування такого прохання оголосив у березні 2014 року посол Росії при ООН Віталій Чуркін під час екстреного засідання Ради Безпеки ООН.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram