ГоловнаПолітика

Хомутиннік закликав міністра фінансів виступити зі звітом у Раді

"Думаю, буде цікаво почути про перебіг переговорів і умови співпраці з МВФ".

Хомутиннік закликав міністра фінансів виступити зі звітом у Раді
Фото: vidrodzhennya.org.ua

Депутатська група "Відродження" у Верховній Раді хоче заслухати на цьому пленарному тижні міністра фінансів Олександра Данилюка.

Про це під час засідання погоджувальної ради заявив голова групи Віталій Хомутиннік.

"Думаю, депутатам і українцям буде цікаво почути від міністра фінансів про перебіг переговорів й особливо умови співпраці з Міжнародним валютним фондом. Також треба отримати пояснення провалу приватизації українських підприємств", - підкреслив Хомутиннік.

Він нагадав, що востаннє Україна отримувала транш від МВФ у серпні 2015 року. Третій транш у 1,7 млрд доларів очікувався ще у вересні минулого року, але рішення про його виділення досі не прийнято.

"Водночас парламент під напором чиновників і їхніх погроз про дефолт протягом року був змушений голосувати за всі вимоги МВФ, необхідні для отримання цих грошей - двічі підвищити комунальні тарифи на електроенергію, газ, опалення та гарячу воду, зменшити фінансування освіти і охорони здоров'я на 7 млрд гривень, забрати в аграріїв державну допомогу у вигляді спеціального режиму ПДВ. Виникає питання - де обіцяні урядом і МВФ гроші? Переговори проходять за зачиненими дверима, і жодних пояснень від уряду немає. Треба змінити формат взаємодії з МВФ і ввести практику обов'язкового включення одного професійного представника від кожної фракції та депутатської групи парламенту до складу робочої групи, яка працюватиме над державними умовами отримання траншу. Це дозволить зробити співпрацю України і МВФ прозорою і зрозумілою", - додав народний депутат.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram