ГоловнаПолітика

Порошенко відкрив пам'ятник Мазепі в Полтаві

Пам'ятник Мазепі виготовили сім років тому

Президент України Петро Порошенко в суботу, 7 травня, в Полтаві відкрив пам'ятник українському гетьману Івану Мазепі. Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Пам'ятник відкрито в парку Соборної площі в Полтаві в присутності кількох тисяч місцевих жителів.

Фото: http://poltava.to

"22 роки міцною рукою він тримав булаву і поклав кінець сумним руїнам. Водночас імперія не шкодувала чорних фарб, щоб понівечити його образ. Але це не завадило, а навпаки допомогло Мазепі стати справжнім символом українського опору Росії, прапором нашого руху за незалежність до тієї мети, яку Мазепа, випереджаючи свій час, усвідомив уже через 50 років після Переяслава", - сказав Порошенко під час відкриття пам'ятника.

За його словами, "мазепівська ідея" дозрівала впродовж 200 років. "Вільна Україна нарешті звільнилася від нав'язаних ззовні стереотипів", - сказав Порошенко.

Фото: http://poltava.to

За його словами, російська агресія суттєво вплинула на цей процес відходу від стереотипів.

"Зовнішня агресія проти України, врешті, розставила всі крапки над "і". І символічно, що презентація скульптури місцевої громади відбулася минулого року саме в новий День захисника України", - сказав президент.

Він наголосив, що за два роки росіяни зробили багато для популяризації Мазепи серед українців і ще більше для розвінчання міфів.

Фото: http://poltava.to

"І ось сьогодні нарешті ми відкриваємо пам'ятник видатному державному діячеві, талановитому дипломату, меценату, просвітителю Івану Степановичу Мазепі", - сказав він, назвавши це подією загальнонаціонального значення.

Нагадаємо, пам'ятник Мазепі виготовили ще сім років тому на гроші, зібрані по всій Україні. Однак відкриттю монумента заважали політичні питання.

У жовтні минулого року пам'ятник привезли в Полтаву з Києва і показали людям.

У ніч проти 4 травня біля пам'ятника стався вибух. Із тильного боку монумента є ознаки пошкодження - нашарування кіптяви, шматок граніту відколовся.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram