ГоловнаПолітика

"Самопоміч" вийшла з коаліції

Фракція готова голосувати за ті законопроекти, які вважатиме добрими.

"Самопоміч" вийшла з коаліції

Фракція політичної партії "Самопоміч" вирішила вийти з коаліції.

Таке рішення ухвалили на надзвичайному засіданні керівництва партії в четвер, повідомив голова фракції Олег Березюк на брифінгу.

Тож дві фракції, які наразі залишаються в парламентській більшості (Блок Петра Порошенка і "Народний фронт"), налічують 217 депутатів при мінімумі 226. Отже, коаліція припинила існування.

Якщо протягом місяця з моменту розпаду коаліції нову більшість не буде сформовано, Президент отримає право розпустити парламент. Однак цим правом він може не скористатися. Петро Порошенко вже заявив, що розпустить парламент лише в крайньому разі. "Радикальна партія Олега Ляшка в четвер заявила про готовність узяти участь у формуванні нової коаліції разом з БПП і НФ.

У середу з коаліції вийшла "Батьківщина".

Повний текст, який зачитав Березюк, такий:

"16 лютого 2016 року український народ став свідком відвертої змови між вищим керівництвом держави, з однієї сторони, та олігархами і підконтрольними їм силами в парламенті, з іншої. Відбулася спроба остаточного цементування влади клептократії та олігархії в Україні. Став очевидним владний союз, до якого увійшли частина фракції Блоку Петра Порошенка, «Народний фронт» та уламки Партії регіонів, підконтрольні низці олігархів. Такі дії делегітимізували уряд України, є замахом на державний устрій країни та остаточно розвалили парламентську коаліцію «Європейська Україна».

Особливо цинічно, що такий союз оформився напередодні річниці розстрілу патріотів на Майдані та трагічних подій під Дебальцевим.

Враховуючи це, Провід партії Об’єднання «Самопоміч» ухвалив:

- визнати неможливим подальше перебування Об’єднання «Самопоміч» в союзі з політичними силами, які стали учасниками олігархічного перевороту в парламенті та припинити участь в парламентській коаліції;

- ініціювати створення платформи для об’єднання експертних та громадських середовищ на національному та регіональному рівнях з метою узгодження спільних позицій щодо Конституції України, економічного розвитку та зростання добробуту людей, реформ в ключових галузях та розробки плану дій для досягнення цих цілей.

- фракції Об’єднання «Самопоміч» ініціювати зміни до Закону України «Про вибори» з метою проведення наступних парламентських виборів на основі відкритих виборчих списків;

Декларуємо готовність підтримувати ті законопроекти нової коаліції та Президента України, які будуть сприяти обороноздатності країни, європейській інтеграції та зростанню добробуту людей.

Звертаємось до тих депутатів-членів фракції Блоку Петра Порошенка та «Народного фронту», які вважають для себе неприйнятною участь в організації цементування влади клептократії та олігархії, вийти зі своїх фракцій, чітко задекларувати свою позицію та спільно координувати дії для захисту парламентаризму в Україні".

Нагадаємо, у вівторок парламент 247 голосами визнав незадовільною роботу уряду у 2015 році, після чого спробував відправити Кабмін у відставку. Однак резолюцію про недовіру уряду підтримали лише 194 депутати. Не дали своїх голосів група "Відродження", підконтрольна Ігореві Коломойському, Опоблок, у якому сильні позиції Ріната Ахметова, і частина фракції "Блок Петра Порошенка". Це дало привід декотрим політикам заявити про змову з метою провалити відставку Кабміну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram