ГоловнаПолітика

Коаліція міжнародних організацій звинуватила РФ у постачаннях мін на Донбас

Міни ПМН-4, що їх помітили в бойовиків, Росія випускає з 1993 року.

Коаліція міжнародних організацій звинуватила РФ у постачаннях мін на Донбас
Мины ПМН-4

Міжнародна кампанія із заборони протипіхотних мін (МКЗППМ) звинуватила Росію в постачанні мін бойовикам на Донбасі.

У доповіді організації за 2015 рік, оприлюдненій 26 листопада, коаліція з більш ніж тисячі організацій у 72 країнах світу відзначає, що 8% поранених на Донбасі постраждали від протипіхотних мін і саморобних вибухових пристроїв.

При цьому МКЗППМ вказує, що російські канали в своїх сюжетах чітко показали наявність у бойовиків протипіхотних мін.

"У червні 2015 року російський телеканал "Росія 1" показав сюжет, що засвідчує, як члени повстанського батальйону "Спартак" встановлювали протипіхотні міни МОН-50 біля Мар'їнки в Донецькій області", - повідомляється в доповіді.

Там перераховано ще кілька випадків виявлення мін МОН-50 і ОЗМ-72 у бойовиків.

Такі міни, наголошено в документі, ніколи не виготовлялися і не зберігалися в Україні.

"Відео виробництва проповстанського ресурсу в липні 2014 року показує, як члени повстанського батальйону "Зоря" встановлюють протипіхотні міни ПМН-4 разом з протитанковими мінами ТМ-62М", - повідомляється в документі.

При цьому наголошується, що протипіхотні міни ПМН-4 вперше були показані Росією в 1993 році і ніколи не зберігалися в Україні.

МЗС РФ уже прокоментувало звіт, назвавши звинувачення в передачі бойовикам мін ПМН-4 неприпустимими інсинуаціями.

"Зокрема, не можемо погодитися з тим, що вся провина за застосування ППМ на південному сході України лягає на сили самооборони проголошених Донецької і Луганської народних республік, - сказано в повідомленні. - Крім того, абсолютно неприпустимими є інсинуації, що фігурують у доповіді, про надходження з Росії на південний схід України партій мін ПМН-4".

Доказів своїх слів МЗС РФ традиційно не наводить.

Нагадаємо, Міжнародна кампанія із заборони протипіхотних мін була створена в жовтні 1992 року групою з шести неурядових організацій: Handicap International, Human Rights Watch, Medico International, Mines Advisory Group, Physicians for Human Rights, а також Vietnam Veterans of America Foundation. Згодом до неї приєдналися більш ніж тисяча організацій зі 72 країн світу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram