ГоловнаПолітика

СБУ повідомила про осінній візит до Росії убитого диверсанта-буддиста

Спецслужба підтверджує, що ватажком ДРГ був Олег Мужчиль

СБУ повідомила про осінній візит до Росії убитого диверсанта-буддиста
Олег Мужчиль
Фото: LB.ua

Служба безпеки України заявила, що застрелений під час спецоперації у Києві ватажок диверсійно-розвідувальної групи Олег Мужчиль у вересні-жовтні цього року їздив до Росії.

Як написала речник СБУ Олена Гітлянська, неодноразові виїзди Мужчиля за кордон з використанням підроблених паспортів "знаходять додаткові підтвердження".

"Встановлено, що остання поїздка керівника групи в Росію відбулася у вересні-жовтні цього року", - зазначила вона.

СБУ далі перевіряє версію про підконтрольність ДРГ російським спецслужбам і "виконання поставлених ними завдань щодо підготовки терористичних актів на території України і безпосередньо у столиці".

За словами Гітлянської, затримані унаслідок спецоперації в Києві члени диверсійної групи, у тому числі громадяни Російської Федерації, почали давати слідчим СБУ викривальні свідчення щодо своєї діяльності в Україні. Деталі СБУ розкривати не може в інтересах слідства.

Процесуальні дії тривають. Частині затриманих вже оголошено про підозру, до суду направлено подання щодо обрання запобіжного заходу.

Нагадаємо, СБУ пізно увечері 9 грудня провела спецоперацію із припинення діяльності диверсійно-розвідувальної групи, що діяла в Києві та Харкові. Затримали сімох диверсантів - трьох росіян і чотирьох українців. Восьмого члена ДРГ, її керівника, вбили. Це сталося під час штурму квартири в Оболонському районі Києва на вулиці Лайоша Гавро, 1а. У цій квартирі разом з ватажком перебували його семирічний син і два члени ДРГ. У стрілянині з Мужчилем отримали поранення два співробітники спецпідрозділу СБУ "Альфа". Один із них, підполковник Андрій Кузьменко, загинув. У п'ятницю президент Петро Порошенко нагородив Кузьменка орденом Богдана Хмельницького 3 ступеня посмертно.

Убитим ватажком ДРГ виявився Олег Мужчиль, він же Сергій Аміров, він же Дорже Жамбо-лама, він же друг Лісник. Жамбо-ламі присвячена більша частина статті "Духовні війни" на LB.ua.

Він був главою Духовного управління буддистів України та настоятелем єдиного в Україні офіційно чинного буддистського монастиря Шейчен-Лінг, в перекладі з тибетської - "Оселя великого знання". Монастир знаходиться в селищі Ольгине Волноваського району Донецької області.

На початку війни став розвідником у ДУК "Правий сектор". 31 серпня Мужчиль пішов із ПС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram