ГоловнаПолітика

У Києві спустили на воду перший бронекатер "Гюрза-М"

Контракт на його будівництво між ВМС і "Ленінською кузнею" було підписано рік тому

У Києві спустили на воду перший бронекатер "Гюрза-М"
Фото: facebook.com/rblagoy

У середу в Києві на заводі "Ленінська кузня" спустили на воду перший в серії малий броньований артилерійський катер "Гюрза-М". Церемонія відбулася за участю секретаря РНБО Олександра Турчинова.

Бронекатер проекту 58155 ("Гюрза-М") розроблено миколаївським підприємством "Казенний дослідницько-проектний центр кораблебудування", пише Defence Express. Він є продовженням розвитку катерів проекту 58150 ("Гюрза"), дві одиниці яких побудувала "Ленінська кузня" у 2004 році для прикордонної служби Узбекистану.

Озброєння катера становлять два дистанційно керовані морські бойові модулі БМ-5М.01 "Катран-М". Кожен модуль "Катран-М" включає 30-мм автоматичну гармату ЗТМ1, 30-мм автоматичний гранатомет і 7,62-мм кулемет КТ, а також дві ПТКР "Бар'єр" з лазерною системою наведення. Катер оснащено оптико-електронною системою управління вогнем, він має також комплект переносного ЗРК.

Перші два катери "Гюрза-М" почали будувати ще у жовтні 2012 року. Потім проект заморозили. Новий контракт між Міністерством оборони України і заводом "Ленінська кузня" про будівництво двох артилерійських катерів класу "Гюрза" було підписано у жовтні 2014 року.

За словами Турчинова, перша "Гюрза" - це початок процесу відновлення виробництва військових кораблів в Україні. "Довгий час ті, хто розвалював наші ЗСУ, хто руйнував сектор безпеки та оборони, цей проект заморозили. Тільки зараз ми знову відновлюємо виробництво військових кораблів і саме це перший, але важливий, крок з відновлення військового потенціалу ВМС України", - заявив він.

"Ці катери можуть знаходити ворога і завдавати йому вогневого ураження. І все це вони поєднують з маневреністю і швидкістю. Хочу сказати, що катер за назвою є малим, я переконаний, що він матиме велике майбутнє. Хочу побажати екіпажу цього катера, щоб вони завжди перемагали ворога нашого, як його перемагає наша армія", - додав він.

Нагадаємо, що у 2016 році на "Ленінській кузні" почнеться будівництво катерів класу "Кентавр", здатних прийняти на борт до 36 морських піхотинців.

Завод "Ленінська кузня" належить Петру Порошенку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram