ГоловнаПолітика

Рада проголосувала за створення Агентства повернення активів

Майно Януковича і Курченка шукатиме спеціальна команда.

Рада проголосувала за створення Агентства повернення активів
Фото: volyanarodu.com.ua

Верховна Рада у вівторок проголосувала за створення Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів.

Відповідний проект №3040 у другому читанні та в цілому підтримали 260 депутатів.

Відповідно до законопроекту, це Агентство буде центральним органом виконавчої влади зі спеціальним статусом. Його голову призначатиме Кабінет Міністрів на 5 років за результатами конкурсу. Одна й та сама людина не може обіймати посаду два терміни поспіль.

Основними функціями агентства стануть аналіз статистичних даних та іншої інформації про активи; пошук, оцінка активів за зверненням правоохоронних органів; ведення Єдиного державного реєстру активів, на які накладено арешт у кримінальному провадженні; співпраця з іноземними державами щодо виявлення активів; роз'яснення правоохоронцям питань, пов'язаних з активами.

Цей законопроект входив у так званий "безвізовий пакет".

Проект №3041, який передбачав створення спецфонду для фінансування діяльності Нацагентства за рахунок повернутих грошей, зняли з розгляду. Створення такого фонду скасовується.

Нагадаємо, МВС говорило про плани повернути в Україну мінімум 30 млрд доларів, виведених за кордон колишніми можновладними чиновниками.

Зараз робота з повернення злочинних активів ведеться незадовільно. У серпні перший заступник міністра юстиції Наталія Севостьянова говорила, що цього року до держбюджету повернуто лише 7,87 тис. гривень конфіскованих коштів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram