ГоловнаПолітика

ЄС до кінця місяця прийме рішення про призупинення санкцій проти Білорусі

Мета Євросоюзу - підтримати мотивацію білоруської влади, щоб не було вороття до репресій.

ЄС до кінця місяця прийме рішення про призупинення санкцій проти Білорусі
Линас Линкевичус
Фото: EPA/UPG

Євросоюз до кінця місяця має ухвалити рішення про припинення на чотири місяці дії санкцій щодо президента Білорусі Олександра Лукашенка і ще більш ніж ста чиновників.

Про це повідомив міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус після зустрічі глав зовнішньополітичних відомств країн-членів ЄС у Люксембурзі, передає Delfi.

"Ми поки що не отримували ніяких повідомлень, які ускладнили б ситуацію. Ми повинні отримати офіційні рапорти, і далі все піде згідно з процедурами. Якщо все пройде рівно, то до кінця місяця це рішення має бути прийнято... тимчасово на чотири місяці відкликати санкції, якщо не станеться нічого несподіваного", - сказав міністр.

За його словами, санкції щодо Білорусі відкликають з урахуванням того, що перед виборами було звільнено з в'язниці шестеро політв'язнів.

На питання, чому ЄС відкликає санкції, хоча Мінськ не виконав вимогу про реабілітацію політв'язнів, міністр відповів: "Так, тут не все до кінця зроблено, але наша мета - підтримати мотивацію білоруської влади, щоб не було вороття до репресій, очевидних порушень прав людини. Хочеться, щоб наші дії зумовили зміни, а не гальмували їх або повертали б назад".

Санкції ЄС зараз включають заборону на в'їзд на територію ЄС і заморожування рахунків приблизно півтори сотні білоруських чиновників.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram