ГоловнаПолітика

Заяви про псевдовибори віддаляють реалізацію мінських угод, - Порошенко

Шантаж щодо визначення дати нас відкидає від Мінська, а не наближає до нього, вважає Президент.

Заяви про псевдовибори віддаляють реалізацію мінських угод, - Порошенко
Фото: president.gov.ua

Заяви керівництва так званих ДНР і ЛРН щодо нових дат проведення фейкових виборів на окупованих територіях Донбасу віддаляють реалізацію Мінських угод.

Про це заявив Президент Петро Порошенко під час робочої поїздки в Луганську область, повідомляє прес-служба глави держави.

"Ми запропонували в рамках Тристоронньої контактної групи провести ці переговори і чітко визначитися зі змістом, текстом і попередніми умовами, які записані в українському законодавстві і гарантуються Українською Конституцією. На жаль, вони прийняли рішення піти іншим шляхом і знову шантажувати Україну датами тих чи інших виборів. Шантаж для України є неприйнятним", - заявив глава держави.

Порошенко також додав, що "якщо замість діалогу щодо розробки Закону намагатимуться таким чином оголошувати нові дати фейкових виборів, - це призведе лише до продовження і поглиблення санкцій. Я думаю, що в цьому не зацікавлений ніхто".

"Позиція України пряма і прозора. Всі мінські домовленості мають бути виконані. Так, ми зберігаємо зараз тишу. Так, відводиться артилерія калібром менш ніж 100 міліметрів, танки, міномети, гармати. І це все робиться для того, щоб зробити перемир'я постійним", - сказав Порошенко.

Президент зазначив, що мають бути звільнені українські заручники, які перебувають на окупованій території і в Росії.

"Мають бути виведені війська. Має бути ефективно забезпечена діяльність Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, а не так, що, коли обстріляли український трактор інженерних військ, а потім інспекторів ОБСЄ навіть не допустили до місця, звідки бойовики вели вогонь, - це неприйнятно", - додав Порошенко.

"Отже, на жаль, шантаж щодо визначення дати нас відкидає від Мінська, а не наближає до нього", - підкреслив глава держави.

Напередодні ватажок ЛНР Ігор Плотницький підписав "указ" про перенесення місцевих виборів з 1 листопада 2015 року на 21 лютого 2016 року. Раніше ватажок ДНР Олександр Захарченко переніс вибори спочатку на 20 березня, потім на 20 квітня.

ДНР і ЛНР погодилися скасувати "вибори", призначені на 18 жовтня і 1 листопада, після зустрічі "нормандської четвірки" в Парижі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram