ГоловнаПолітика

Меркель змусила Путіна і Порошенка потиснути руки

Переговори мають завершитися до ночі.

Президент Петро Порошенко перед початком переговорів у Парижі потиснув руку президентові Росії Володимиру Путіну. На відеозаписі, обприлюдненому в інстаграмі французького президента Франсуа Олланда, видно, що потиснути руки лідерів держав змусила німецький канцлер Ангела Меркель.

Переговори "нормандської четвірки" тривають вже понад дві години. Олланд, правда, сказав журналістам, що до ночі вони завершаться. Попередня зустріч у "нормандському" форматі в Мінську тривала 16 годин.

Порошенко, Путін, Олланд і Меркель спочатку близько півгодини поговорили наодинці, потім до них приєдналися члени делегацій.

Українського президента супроводжують глава МЗС України Павло Клімкін, заступник голови президентської адміністрації з міжнародних питань Костянтин Єлісєєв, начальник генштабу - головнокомандувач ЗС України Віктор Муженко, радник Порошенка Руслан Демченко і представник України в контактній групі щодо мирного врегулювання, екс-президент країни Леонід Кучма.

У російську делегацію на переговорах входять глава МЗС РФ Сергій Лавров, помічник президента РФ Юрій Ушаков, заступник глави адміністрації Кремля - прес-секретар глави держави Дмитро Пєсков, начальник Управління президента РФ по соціально-економічному співробітництву з країнами СНД, Абхазією і Південною Осетією Олег Говорун і спецпредставник РФ у контактній групі щодо врегулювання ситуації в Україні Азамат Кульмухаметов.

З німецької сторони в переговорах беруть участь глава МЗС ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр, радник канцлера з питань зовнішньої політики Крістоф Хойсген, офіційний представник уряду ФРН Штефан Зайберг, політичний директор МЗС Німеччини Андреас Мікаеліс і радник відомства федерального канцлера Максиміліан Шпіннер.

Від Франції на переговорах присутні міністр закордонних справ і міжнародного розвитку Лоран Фабіус, дипломатичний радник президента Жак Одібер, начальник особистого штабу Олланда Бенуа Пюга, радник президента Франції з питань відносин з Росією Франсуа Ревард і радник з комунікацій глави Французької республіки Клодін Ріпер.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram