ГоловнаПолітика

Голова СК РФ: Яценюк воював у Чечні і отримав нагороду Дудаєва

Арсеній Яценюк нібито вбивав російських солдатів під керівництвом Сашка Білого.

Голова СК РФ: Яценюк воював у Чечні і отримав нагороду Дудаєва

Голова Слідчого комітету РФ Олександр Бастрикін заявив, що Арсеній Яценюк в 1994-1995 роках воював у Чечні і отримав найвищу нагороду Джохара Дудаєва "Честь нації" за знищення російських військовослужбовців.

В інтерв'ю виданню "Российская газета" Бастрикін перерахував низку українців, які раніше воювали в Чечні проти Росії, а зараз увійшли в "український політичний Олімп".

Серед таких людей він назвав Дмитра Корчинського, Ігоря Мазура, Дмитра Яроша, Валерія Бобровича, Олега Тягнибока і його брата - Андрія, Володимира Мамалигу.

"Всі вони звинувачуються в участі у злочинах, скоєних стосовно військовослужбовців російських Збройних Сил і внутрішніх військ МВС Росії в ході контртерористичної операції, що проводилася на території Чеченської Республіки в період 1994 - 1995 років. Щодо цих осіб прийняті рішення про оголошення їх у міжнародний розшук і взяття під варту. Слідством також встановлено, що в ці ж роки разом з ними у складі карального загону "Арго", а потім "Вікінг", керованого Олександром Музичком, проти військовослужбовців російських Збройних Сил воював Арсеній Яценюк", - сказав Бастрикін.

"За даними слідства, Арсеній Яценюк брав участь як мінімум у двох збройних зіткненнях, що відбувалися 31 грудня 1994 року на площі Мінутка в місті Грозний і в лютому 1995 року в районі міської лікарні №9 міста Грозний, а також в тортурах і розстрілах полонених військовослужбовців російської армії в Октябрському районі міста Грозний 7 січня 1995 року. За наявними у нас даними, Арсеній Яценюк в числі інших активних учасників УНА - УНСО в грудні 1995 року нагороджений вищою нагородою Джохара Дудаєва "Честь нації" за знищення російських військовослужбовців. Допитані соратники Яценюка характеризують його як людину освічену, розумну, але при цьому хитру і спритну, яка, що називається, з малих років прагне до влади і публічності. На початку 1995 року Арсеній Яценюк у складі групи журналістів через Грузію повернувся в Україну. У подальшому його неодноразово було помічено на з'їздах та інших заходах УНА-УНСО в Києві", - додав голова Слідчого комітету РФ.

При цьому в інтерв'ю ніде не згадується, чи той це Арсеній Яценюк, який зараз обіймає посаду прем'єра України.

Нагадаємо, напередодні Бастрикін заявив про поширення юрисдикції Слідчого комітету на схід України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram