ГоловнаПолітика

Amnesty International порівняла процес над Сенцовим із судами при Сталіні

Міжнародна правозахисна організація вимагає звільнити українців.

Amnesty International порівняла процес над Сенцовим із судами при Сталіні

Amnesty International заявила, що вирок українцям Олегу Сенцову та Олександрові Кольченку ухвалено за результатами "докорінно несправедливого" військового суду.

"Весь цей процес від самого початку був показовим. Він став частиною пропагандистської війни, яку Росія веде проти України, і живо нагадав показові процеси над інакодумцями, що проходили в сталінську епоху", - заявила Хеза Макгіл, дослідник Amnesty International по Євразії.

"Цей процес був докорінно несправедливим; твердження про катування та інші види жорстокого поводження, які заслуговують довіри, суд проігнорував. І Олег Сенцов, і один з головних свідків звинувачення стверджували, що зазнали катувань", - наводяться її слова на сайті Amnesty International.

"Будь-які свідчення, отримані під тортурами або із застосуванням жорстокого поводження, повинні бути відкинуті, звинувачення в "тероризмі" повинні бути зняті, Олег Сенцов і Олександр Кольченко повинні бути або звільнені, або постати перед справедливим цивільним судом", - додала Макгіл.

Міжнародне гуманітарне право вимагає, щоб Росія, як держава, що окупувала Крим, судила будь-яких обвинувачених у цивільних судах відповідно до законів України, додали в організації.

Нагадаємо, військовий суд Ростова-на-Дону засудив режисера Олега Сенцова до 20 років і еколога та активіста-антифашиста Олександра Кольченка до 10 років за звинуваченнями в "тероризмі", які вони заперечують, стверджуючи, що ці звинувачення політично мотивовані. Обох активістів звинуватили в підпалах офісів проросійських організацій, що відбулися слідом за російською окупацією Криму торік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram