ГоловнаПолітика

Магера вважає, що права переселенців на місцевих виборах не порушено

Заступник голови ЦВК порівняв переселенців із трудовими мігрантами

Магера вважає, що права переселенців на місцевих виборах не порушено
Фото: Макс Требухов

Заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера вважає, що прав переселенців, які не зможуть голосувати на місцевих виборах, не буде порушено. Про це він заявив в інтерв'ю LB.ua.

"Якби я хотів говорити популістські речі і загравати з внутрішньо переміщеними особами, то сказав би щось на кшталт: "Яка злочинна влада, яка позбавила їх такого права..."

Про права будь-яких громадян, які мають право голосу на місцевих виборах, треба говорити, спираючись на те, що в Україні існує загальне і рівне виборче право. Це означає, що будь-який громадянин України має право голосу на місцевих виборах, якщо він є членом відповідної територіальної громади. Що таке членство в територіальній громаді? Це наявність у громадянина України зареєстрованого місця проживання в межах окремо взятої громади. І жодних винятків у цьому питанні, на мою думку, не можна робити навіть для переселенців", - заявив він.

Магера також нагадав, що є різні категорії громадян, які через пошук роботи або за певними сімейними обставинами мешкають не за місцем реєстрації.

"Понад те, в Конституції України сказано, що право голосу на виборах місцевих органів має не так громадянин України, як мешканець відповідної територіальної громади. Тобто Конституція України могла мати на увазі не тільки громадян України, а й іноземців й осіб без громадянства. До речі , в європейських країнах існує законодавство, згідно з яким право голосу на місцевих виборах мають не тільки громадяни відповідних держав, а й іноземці, які мають дозвіл на проживання", - сказав Магера.

Заступник голови ЦВК також додав, що право голосування мають усі громадяни України, не зважаючи на місце фактичного проживання, на виборах президента і парламенту (в пропорційній частині).

Нагадаємо, місцеві вибори заплановано на 25 жовтня. Вони відбудуться за новим Законом "Про місцеві вибори", що набув чинності 7 серпня. На тимчасово окупованих територіях на Сході України й у Криму місцевих виборів не проводитимуть.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram