ГоловнаПолітика

Маккейн відхилив запрошення стати радником України

Сенатор мотивував відмову забороною в американській Конституції

Маккейн відхилив запрошення стати радником України
Фото: EPA/UPG

Американський сенатор Джон Маккейн відхилив запрошення увійти в Дорадчу міжнародну раду реформ при президентові України Петрові Порошенку.

Про це йдеться у заяві Маккейна.

"Я був удостоєний честі бути запрошеним приєднатися до української Консультативної міжнародної ради реформ - форуму для обговорення шляхів забезпечення територіальної цілісності та безпеки України і підтримки демократичного майбутнього країни перед обличчям російської агресії. Проте відповідно до положень Конституції США, що стосуються взаємодії членів конгресу США з іноземними урядами, я зобов'язаний відхилити цю пропозицію", - йдеться у ньому.

Він також зазначив, що й надалі допомагатиме Україні у боротьбі з російською агресією.

"Я гордий бути другом України у її боротьбі проти Володимира Путіна. Як і з перших днів Майдану, я і далі робитиму все від мене залежне, щоб зупинити неослабну агресію Володимира Путіна і стояти пліч-о-пліч з вільною Україною, підтримуючи зусилля цієї нової ради, уряду і народу України у ці дуже важкі часи", - підкреслюється у заяві.

Нагадаємо, 13 травня Порошенкоі видав указ про персональний склад ради реформ. Крім Маккейна, туди увійшли (за згодою на призначення) колишній міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт, екс-глава уряду Словаччини Мікулаш Дзуринда, колишній прем'єр-міністр Литви Андрюс Кубілюс, старший науковий співробітник Інституту міжнародної економіки Петерсона (США) Андерс Ослунд, голова Комітету Європарламенту із закордонних справ Елмар Брок і член Європарламенту Яцек Саріуш-Вольський. Керувати новим органом буде колишній президент Грузії Михайло Саакашвілі.

Прес-служба Порошенка повідомила, що 14 травня Маккейн підтвердив свою принципову згоду на включення до ради, проте вказала, що йому ще треба завершити офіційні формальні процедури згідно з правилами Конгресу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram