ГоловнаПолітика

Парубій: Росія через південь України завозить нафтопродукти на окуповані території

Депутати запропонували ввести кримінальну відповідальність за контрабанду

Парубій: Росія через південь України завозить нафтопродукти на окуповані території
Фото: Макс Левин

Через південь України ведеться системна контрабанда нафтопродуктів з Росії, які потім потрапляють в тому числі на окуповані території, заявив сьогодні на брифінгу перший віце-спікер Андрій Парубій. За його даними, завезення здійснюється через Одеську, Херсонську і Миколаївську області. Про це пише "Еспресо ТБ".

"У період роботи в округах народні депутати України від "Народного фронту" і міжфракційного об'єднання "Самооборона Майдану" провели рейд на півдні України і змогли виявити, що, на жаль, сьогодні у південних областях України - в Одеській, Херсонській, Миколаївській областях - відбувається системна контрабанда нафтопродуктів від російського бізнесу, що призводить до величезних втрат для українського бюджету. Понад те, виявлено просто неймовірні факти, коли нафтопродукти перевозяться на окуповані території через українські порти, через українську територію", - сказав перший віце-спікер.

Парубій також повідомив, що направив звернення в усі інстанції силових органів. Крім того, організовано спільні блокпости "Самооборони Майдану" та правоохоронних органів для зупинки та виявлення контрабандних товарів, з російської території потрапляють в Україну.

"Ми виявили дві ключові проблеми у цій сфері. Перша - відсутність достатньо ефективної діяльності українських правоохоронних органів. З приводу цього ми звернулися і до прокуратури, і в МВС, і в СБУ. Але також було виявлено прогалину в українському законодавстві: є лише адміністративна відповідальність за контрабанду великої кількості товарів. Тому сьогодні ми зареєстрували законопроект №2840, який передбачає кримінальну відповідальність за контрабанду, що передбачає більш жорсткі санкції, і розширення видів товарів, за які притягують до кримінальної відповідальності", - заявив Парубій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram