ГоловнаПолітика

Порошенко підписав закон про особливий статус Донбасу

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування

Порошенко підписав закон про особливий статус Донбасу
Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко підписав зміни до закону про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донбасу.

Про це повідомляє прес-служба Глави держави.

"Закон, який було ухвалено Верховною Радою напередодні, має на меті нормалізацію суспільно-політичної ситуації і функціонування на належному рівні органів місцевого самоврядування на зазначених територіях шляхом проведення позачергових виборів депутатів районних, міських, районних у містах, селищних, сільських рад, сільських, селищних, міських голів", - зазначили в прес-службі.

Ці вибори мають бути призначені і проведені відповідно до Конституції та законодавства України з дотриманням принципів рівності, свободи і прозорості, публічності та відкритості виборчого процесу, а також з дотриманням стандартів ОБСЄ щодо проведення демократичних виборів.

Зокрема, має бути забезпечено участь у спостереженні за виборами міжнародних спостерігачів, безпечні умови і безперешкодну участь офіційних спостерігачів, виведення всіх незаконних збройних формувань, їх військової техніки, а також бойовиків і найманців з території України, недопущення незаконного втручання у виборчий процес, у тому числі з боку незаконних збройних формувань.

На виборах має бути дотримано принципи політичного плюралізму та багатопартійності, рівності прав та можливостей участі у виборчому процесі, забезпечено свободу передвиборної агітації, рівні можливості доступу до ЗМІ та поновлення з цією метою українського теле- та радіомовлення, друкованих ЗМІ на всій території Донецької та Луганської областей.

Крім того, має бути дотримано гарантії вільного волевиявлення і таємного голосування, виборчі права внутрішніх переселенців, прозорий підрахунок голосів, встановлення підсумків голосування та результатів місцевих виборів.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Нагадаємо, 17 березня Верховна Рада запровадила особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей з дня прийняття повноважень органами місцевого самоврядування. За ухвалення в цілому законопроекту №2378 проголосували 265 депутатів при мінімально необхідних 226.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram