ГоловнаПолітика

Кабмін Яценюка 2.0. Нові обличчя

Хто вони, такі довгоочікувані міністри-реформатори?

Фото: Макс Требухов

Новий Кабмін Арсенія Яценюка узгоджували й обговорювали довго і не без скандалів. ЗМІ озвучували численні можливі рокіровки. Учора, 2 грудня, Верховна Рада нарешті затвердила список нових міністрів. І більшість із них - нові обличчя для більшості українців. Та чи нові? Знайомтеся.

Ганна Онищенко - міністр Кабінету Міністрів

Фото: minjust.gov.ua

Голова Державної реєстраційної служби. 1984 року народження. 2007 року закінчила Київський національний університет ім. Т. Шевченка, спеціальність "Правознавство". 2011 року отримала науковий ступінь кандидата юридичних наук.

До призначення головою ДРС (3 березня 2014 року) працювала заступником міністра юстиції - керівником апарату. До цього - юристконсультом у Департаменті юридичного забезпечення ПАТ "Укрнафта" (11.2013-03.2014), у кількох юридичних фірмах і ПриватБанку.

Ігор Шевченко - міністр екології та природних ресурсів

Фото: pravotoday.in.ua

43 роки. Закінчив Київський інститут міжнародних відносин і Академію європейського права Європейського університету в Італії. За освітою - юрист. У минулому - радник екс-прем'єра Юлії Тимошенко та екс-мера Києва Олександра Омельченка.

Олексій Павленко - міністр аграрної політики

Фото: vkhom.com

Екс-голова концерну "Фокстрот" - до 2009 року. 37 років. Навчався в Києво-Могилянській академії та МВА. Якийсь час вів бізнес у Нідерландах.

Володимир Демчишин - міністр енергетики і вуглепрому

Володимир Демчишин (стоїть)
Фото: Макс Требухов
Володимир Демчишин (стоїть)

Голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, колишній директор відділу інвестиційно-банківських послуг групи ICU. Працював у міжнародних аудиторських компаніях E&Y і PWC. 2008 року очолював відділ інвестиційно-банківських послуг компанії ТОВ "Інвестиційний капітал Україна" Валерії Гонтаревої (нинішньої голови НБУ). Також Демчишин очолив ревізійну комісію банку "Авангард", який Гонтарева курирувала як голова наглядової ради.

Валерій Вощевський - віце-прем'єр

Фото: Макс Требухов

Колишній голова "Укравтодору". Під час його призначення в Кабмін стався казус. Нардепам для ознайомлення роздали біографію Вощевського, де вказувалося, що він намагався "вкрасти" Шляхове ремонтно-будівельне управління", за що зазнав кримінального переслідування. Голова Радикальної партії, за квотою якої Вощевський зайшов в уряд, Олег Ляшко відстояв честь уже призначеного віце-прем'єра, назвавши все провокацією.

Водночас Вощевського вважають людиною, близькою до Хорошковського. 2002 року його Українська селянська партія йшла на парламентські вибори разом з "Озимим поколінням" Хорошковького. 2003-го при ньому займав посаду першого заступника міністра економіки та з питань європейської інтеграції. 2006-го Селянська партія на чолі з Вощевським ішла на вибори в блоці з Володимира Литвина "Ми".

2 місяці очолював "Укравтодор" за прем'єрства Азарова 2010 року.

Геннадій Зубко - віце-прем'єр, міністр регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ

Фото: Макс Левин

До сьогодні перший заступник голови Адміністрації президента. Соратник Арсенія Яценюка по "Фронту змін". Колись був у "Єдиному Центрі" Павла Балоги - вийшов із партії тієї миті, коли Балога покинув посаду голови Адміністрації президента Ющенка.

Колись балотувався в мери Житомира.

Після злиття "Фронту змін" і "Батьківщини" залишився безпартійним, але відмовлявся критикувати процес злиття партій.

Андрій Пивоварський - міністр інфраструктури

Андрій Пивоварський
Фото: Макс Требухов
Андрій Пивоварський

Генеральний директор групи "Континіум, що належить нардепам Ігореві Єремеєву і Степану Івахіву, управляє заправками WOG, ТМ "КОМО", молочною компанією "Галичина".

Навчався в Києві та США, магістр історії та міжнародного бізнесу та фінансів. Курирував низку інвестиційних проектів із багатомільйонними обсягами. Працював у компанії Dragon Capital.

Ігор Жданов - міністр молоді і спорту

Фото: Макс Левин

Активіст Майдану. Громадськість пропонувала його кандидатуру в уряд ще під час формування першого післяреволюційного уряду. Але тоді Яценюк Майдан не почув.

Політтехнолог. 2004-го був провідним аналітиком виборчого штабу кандидата в президенти Віктора Ющенка. На парламентських виборах 2006 і 2007 рр. входив до складу керівництва центрального штабу блоків "Наша Україна" і "Наша Україна - Народна самооборона".

В'ячеслав Кириленко - віце-прем'єр, міністр культури

Фото: Макс Левин

Кириленка не можна назвати новим обличчям в українському політикумі, але призначення вельми несподіване.

На президентських виборах 2004 року був довіреною особою Віктора Ющенка.

Після перемоги на президентських виборах останнього в лютому 2005 р. призначений міністром праці та соціальної політики в уряді Юлії Тимошенко. З 27 вересня 2005 року - віце-прем'єр-міністр України з гуманітарних питань у Кабінеті Міністрів Юрія Єханурова.

З 2006-го по 2012 рік обіймав керівні посади в партії "Наша Україна". У 2009-му заснував власну партію "За Україну".  2012-го увійшов у "Батьківщину". 2014-го обраний народним депутатом від партії "Народний фронт".

Павло Розенко - міністр соцполітики

Фото: klichko.org

"Ударівець". 2005-го працював заступником у Кириленка (тодішнього міністра праці та соціальної політики України). З 2008-го по 2010-й займав ту саму посаду, але вже в Людмили Денисової.

З 2012 року - член політичної партії УДАР Віталія Кличка, №10 виборчого списку партії. У жовтні 2012 року обраний народним депутатом України. У Верховій Раді став заступником голови Комітету з питань соціальної політики та праці.

Згідно з офіційною декларацією, торік загальна сума доходу Павла Розенка становила 57 тисяч 836 гривень. При цьому 9 836 гривень нардеп отримав у вигляді допомоги з безробіття. Варто зазначити, що в колишнього першого заступника міністра праці і соцполітики не виявилося ні земельної ділянки, ні будинку, ні квартири. Зате Розенко має Mercedes-Benz ML-430 2000 року випуску.

Юрій Стець - міністр інформаційної політики (міністр без міністерства)

Фото: Макс Левин

Кум Петра Порошенка. Президент хрестив молодшу доньку Стеця.

У різні роки працював журналістом, редактором, продюсером.

2007-2012 рр. - народний депутат України VI скликання від Блоку "Наша Україна - Народна самооборона" (№53 у виборчому списку). Секретар комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації. З лютого по грудень 2012-го - голова комітету.

З грудня 2012 року - народний депутат України VII скликання від ВО "Батьківщина" (№63 у виборчому списку. Голова комітету з питань свободи слова та інформації.

Згідно з декларацією, сумарні доходи нардепа торік склали 358 тисяч 706 гривень. При цьому Стець отримав матеріальну допомогу в розмірі 35 тисяч 94 гривні. Також Юрієві Івановичу належать дві ділянки землі загальною площею 0,12 га, житловий будинок площею 217 квадратних метрів і три квартири - 44,8, 45,3 і 59,3 квадратних метрів. У його гаражі стоять три машини: Lexus RX 350 2008 року випуску, Volswagen EOS 2009 року і Infiniti FX 37 2011.

Іноземці в Кабміні

Олександр Квіташвілі - міністр охорони здоров'я

Олександр Квіташвілі
Фото: Макс Требухов
Олександр Квіташвілі

Колишній міністр охорони здоров'я і соціального захисту Грузії (2008-2010). Із 2 грудня 2014 року - громадянин України.

Навчався у США, у Вищій школі державної служби імені Роберта Ф. Вагнера. Через деякий час після отримання освіти він повернувся до Грузії, де працював у грузинському представництві програми розвитку ООН на посаді офіцера адміністрації та фінансів.

2002 року Квіташвілі став національним експертом-координатором підкомітету сектору охорони здоров'я, освіти і соціальних програм економічного зростання і подолання бідності. Також працював консультантом у різних міжнародних організаціях в Азербайджані, Литві, Україні, Вірменії та Сербії. Окрім того, Квіташвілі працював у Нью-Йорку, в Інституті Заходу і Сходу і консультантом Інституту трансатлантичного партнерства проти СНІДу. 2004 року був призначений директором адміністрації Інституту Заходу і Сходу "EastWest Institute". 2005 року його призначили головним директором адміністрації цього інституту, став членом ради правління.

Працював також ректором Тбіліського національного університету.

Наталія Яресько - міністр фінансів

Ганна Онищенко (праворуч) і Наталія Яресько
Фото: Макс Требухов
Ганна Онищенко (праворуч) і Наталія Яресько

44 місце в рейтингу найвпливовіших жінок. 46 років. Співуправляючий партнер і співзасновник компанії Horizon Capital.

Уродженка США. Живе в Україні більш ніж 20 років. Українське громадянство отримала тільки зараз.

Як пише "Фокус", Яресько залучала іноземні інвестиції в українську економіку й очолила інвесткомпанію Western NIS Enterprise Fund в Україні та Молдові.

"Зараз вона тримає кермо Horizon Capital, що володіє частками в компаніях «Агро-Союз», «Датагруп», «Вітмарк-Україна», Платинум Банк, «АВК», «Швидко». Фонд спеціалізується на секторі споживчих товарів, а також сфері послуг для бізнесу, і тільки торік вклав у п'ять українських і одне молдовське підприємство близько $130 млн. Компанія не тільки інвестує, а й вимагає від підлеглих підприємств дотримуватися прозорих правил, західного стилю роботи та управління. За активну позицію і чесну гру на українському ринку ще на початку 2000-х Яресько отримала орден Княгині Ольги", - пишуть ЗМІ про Яресько до призначення міністром.

Айварус Абромавічус - міністр економіки

Айварас Абромавічус - у центрі
Фото: Макс Требухов
Айварас Абромавічус - у центрі

Литовський підприємець, співвласник і один із керуючих шведської інвестиційної компанії East Capital.

Із якістю здійснення заявлених реформ це, звичайно, не пов'язано, але цікаво. Якщо вірити інформації з відкритих джерел, перший рік навчання Абромавічуса в університеті "Конкордія" в Естонії оплатив фонд Сороса. Далі він навчався безкоштовно, оскільки тренував в університеті чоловічу і жіночу збірні команди з баскетболу.

В East Capital почав працювати 2002 року. Донедавна очолював київський офіс. Живе в Україні більш ніж 10 років. Одружений з українкою.

Нові/старі обличчя

Нагадаємо, кілька міністрів з попереднього Кабміну все-таки зберегли свої посади, незважаючи на заклик Порошенка кардинально реформувати уряд. Він же, до речі, сам запропонував на затвердження нардепам кандидатури Клімкіна та Полторака як голів МЗС і Міноборони.

Окрім того, у своїх кріслах залишилися Павло Петренко (міністр юстиції), Арсен Аваков (міністр МВС), Сергій Квіт (міністр освіти).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram