ГоловнаПолітика

США відсудили $75 млн із грошей Лазаренка

Київ може попросити, щоб Вашингтон скерував кошти на проекти в Україні

США відсудили $75 млн із грошей Лазаренка
Павел Лазаренко
Фото: www.obozrevatel.com

Суд у Вашингтоні схвалив операцію, згідно з якою поділив 100 млн доларів, які ховав в офшорах екс-прем'єр України Павло Лазаренко.

Майже чверть суми отримає банк в острівній державі Антигуа, а 75 млн доларів, ймовірно, надійдуть на рахунки американського уряду, передає "Голос Америки".

Історія цих грошей така. Паралельно із судом над Павлом Лазаренком у Каліфорнії в американській столиці 2004 року розпочали процес конфіскації його майна. Усього американській системі правосуддя вдалося встановити місцезнаходження близько $250 млн, які вивели з України корупційним шляхом і які знаходяться на рахунках в острівних державах Антигуа і Гернсі, Литві, Ліхтенштейні та у Швейцарії. На ці гроші претендували багато сторін, зокрема сам Лазаренко і російський "Газпром". Серед них і банк "Єврофед", заснований Лазаренком на Антигуа, але зараз він управляється призначеним судом ліквідатором. Банк пішов на мирову з урядом США, яке також є однією зі сторін процесу, він погодився на скасування претензій з приводу значної частини грошей. Суддя цю мирову схвалив.

"Приблизно 23% (коштів Лазаренка, - Ред.) ідуть у банк "Єврофед" для погашення витрат на юристів, судових витрат і для розподілу між тими вкладниками банку, які не були асоційовані з Лазаренком. Банк "Єврофед" знімає свої претензії щодо залишку грошей. Виходить, що близько $75 млн надійдуть у розпорядження Сполучених Штатів Америки", - заявив виданню партнер юридичної компанії AGG Джин Берд.

За його словами, Україна могла претендувати на ці гроші, коли 2004 року цю справу розпочали, але вона не взяла участі в цьому процесі.

Однак Берд зазначає, що Україна все ж може претендувати на гроші Лазаренка, які отримають США. "Існують прецеденти, коли ті гроші, які Сполучені Штати Америки конфіскували в іноземних осіб, визнаних винними в порушенні американських законів, були використані для фінансування проектів у цих країнах. Наприклад, така ситуація склалася в Казахстані. Була створена спеціальна організація, якій передали принаймні частину грошей і яка вела проекти в Казахстані", - зазначив він. Для цього юрист пропонує українському уряду вже зараз ініціювати переговори на цю тему з міністерством юстиції США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram