ГоловнаПолітика

Клімкін: вибори на Донбасі ведуть ситуацію у глухий кут

Міністр звинуватив бойовиків у створенні невирішуваних проблем для жителів регіону

Міністр закордонних справ Павло Клімкін вважає, що незаконні вибори на Донбасі ведуть ситуацію в нікуди. Про це він заявив в інтерв'ю російському телеканалу РБК. Відеозапис розмови з журналістом оприлюднено на YouTube МЗС.

Міністр озвучив три основні моменти, які зараз визначають розвиток ситуації на Донбасі.

"Діяти треба по порядку. Зараз головне - це мир. Для того, щоб якось почати розмовляти, треба досягти припинення вогню. Ми оголошували одностороннє припинення вогню і втратили, на жаль, масу людських життів. Тепер ми працюємо над двостороннім припиненням вогню. Друге - це кордон, тому що деякі види озброєння, може, і можна купити на чорному ринку. Але ось важку техніку - танки або щось схоже - не можна. Все це переміщається через кордон, тому кордон якимось чином треба закрити", - сказав він.

"Ну і третій момент. Вибори, які призначені на неділю, потихеньку ведуть ситуацію в нікуди. Донецьк і Луганськ - вони ніколи не стануть замороженим конфліктом. І ті, хто сподівається, що з'явиться ще одна Абхазія, ще одне Придністров'я, виходять із зовсім іншої реальності. Те, що там відбувається, якраз говорить про те, що якщо ми не досягнемо врегулювання ситуації досить швидко в рамках мирного плану президента, це заведе ситуацію у глухий кут", - заявив Клімкін.

На його думку, бойовики своїми виборами створюють проблеми, які ніколи не будуть вирішені, і постраждають від цього насамперед жителі регіону.

Щодо Криму, то міністр звернув увагу на зміну настрою кримчан. "Раніше було невдоволення тим, що приходили донецькі, а зараз невдоволення, що прийшли з Росії. І настрої стрімко змінюються, тому треба залишити Крим кримчанам - щоб вони самі зрозуміли, як зробити Крим оптимальної сферою життя для них самих", - вважає голова МЗС .

На його думку, для визначення подальшого статусу Крим спочатку повинен повернутися до складу України, а вже потім самі кримчани "нехай думають, де і з ким вони хочуть бути". "Спочатку повинні виконуватися правила гри. Крим був, є і буде в складі України - ось це правило, а далі можемо говорити про все", - заявив Клімкін.

Нагадаємо, що вибори ватажків ДНР і ЛНР пройдуть у неділю, 2 листопада.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram