ГоловнаПолітика

Фракція імені Порошенка

Перед коаліційними переговорами за участю основних фаворитів виборчої кампанії команда Порошенка відзвітувала про свої здобутки на виборах, а також назвала главу фракції в парламенті.

Закрита зустріч депутатів Блоку Петра Порошенка в останній день жовтня розпочалася із запізненням. "Вони (кандидати від БПП - ред.) збиралися довго. Зараз зустріч з Президентом, а потім будуть самі засідати. Доведеться почекати", - сказав один з охоронців біля входу в "Мистецький арсенал". Чекати довелося близько 40 хвилин. Як тільки закриту зустріч залишив Петро Порошенко, представників ЗМІ запросили всередину. Втім, очікування трьох лідерів БПП тривало ще з півгодини.

Фото: www.dyvys.in

"Ми можемо з упевненістю констатувати, що Блок Петра Порошенка отримав перемогу на виборах до Верховної Ради, - вкотре нагадав про те, хто отримав найбільшу кількість мандатів Юрій Луценко, розпочинаючи брифінг. - Ми будемо найбільшою фракцією. У нас 64 депутати по списку і 70 кандидатів із одномандатних округів. До нас також приєднались декілька депутатів, котрі ми не висували. Загалом ми маємо 150 депутатів".

Пізніше він уточнив, що БПП отримав близько півтора десятка заяв від "незалежних" депутатів, котрі готові вступити в їхні лави у парламенті. Зокрема, це заступник губернатора Дніпропетровської області Борис Філатов, Петро Юрчишин, який по округу у Вінницькій області переміг Миколу Катеринчука, директор львівського телеканалу "ЗІК" Дмитро Добродомов та мер Хмельницького Сергій Мельник.

А от Олеся Довгого та братів Балог, за словами Луценка, у фракції БПП бачити не хочуть.

"Наші жорсткі критерії: неголосування за закони 16 січня, а також сповідування стратегії-2020 задля європейської інтеграції України", - додав він.

Середній вік депутатів фракції БПП — 44 роки, найстарший з них — Мустафа Джемільов (70 років), наймолодший — депутат з Авдіївки Єгор Фірсов (25 років).

"Найбільше представлена в наших мажоритатрних округах Дніпропетровська область — 7 депутатів від БПП, а також Вінницька і Київська. По багатомандатному округу БПП отримав перемогу у Вінницькій, Закарпатській, Сумській, Херсонській, Чернігівській, Миколаївській, Одеській областях і місті Києві. Усі майбутні депутати мають вищу освіту, 29 — має дві вищі, 23 отримали освіту за кордоном", - відзвітував Луценко і перейшов до кадрових питань.

"Фракція засідатиме після того, як депутати отримають мандати, але вже прийняла попереднє рішення про формування керівництва фракції. Воно буде сформовано під час першого засідання фракції", - заявив він і без зайвої скромності представив свою роль у фракції: "Сьогодні кандидатом на главу фракції висунули добре мені знайомого Юрія Луценка. Є також 7 пропозицій на 5 заступників".

Фото: solydarnist.org

Обговорення кандидатури майбутнього спікера ВР, у ролі якого у БПП бачать Володимира Гройсмана, викликала тривалу дискусію між журналістами і фронтменами БПП. "Ми не виключаємо, що це питання виникне під час переговорів з нашими союзниками і там це рішення буде обговорене і ви дізнаєтесь про результат", - сказав Луценко.

В той же час, Гройсман скептично посміхнувся і, заперечуючи, покивав головою. "Це (посада спікера – LB.ua) - взагалі не предмет коаліційного процесу. Ні, ця тема не обговорювалась і не обговорюється сьогодні. Я хотів би підкреслити одну річ. Для нас важливі декілька питань. Перше питання — зміни, друге питання — ці зміни треба проводити дуже швидко, третє — хто буде ці зміни проводити…".

Традиційно Гройсман перейшов до економічних реформ. "Ми плануємо до кінця цього року прийняти дуже серйозний пакет законів, в тому числі щодо децентралізації, антикорупції, пакет документів, що дасть зможу зняти в тому числі недоторканість…".

На уточнювальні запитання, чи готовий все-таки Гройсман зайняти посаду спікера в новій Раді, відповів чомусь не він, а Юрій Луценко. Відповів емоційно:

"Вісім місяців після Майдану ми мали і спікера, і прем'єр-міністра, схвалених Майданом. Майже весь склад уряду прийнятий Майданом. Але ми не отримали жодних змін. Ми йшли на вибори як єдина партія, яка проводила парламентські вибори, а не президентські. Ми не вождистська партія, яка хоче будь-якою ціною отримати свого вождя на тій чи іншій посаді. Ми хочемо іншого — змінити законодавство в цій країні. Я особисто вам це кажу. Я — Юрій Луценко і більшість з наших депутатів зроблять все, щоб прем'єри, спікери, депутати, якими б прекрасними вони не були, далі не продовжували ділити партійні квоти задля пограбування бюджету, задля продовження корупції…".

Пафосна промова тривала кілька хвилин, однак відповіді щодо спікера екс-міністр МВС не дав.

"Ви дійсно думаєте, що спікер зараз – це принципове питання? Сьогодні Порошенко сказав ключову фразу. Під час сьогоднішньої розмови з пані Меркель вона йому сказала: чим довша коаліційна угода, тим довше вона приймається і тим ефективніший результат. (Нам потрібна – LB.ua) кількість і календарний графік реформ в Україні. Їх виконувати прем'єр-міністру Яценюку. Все решта — похідне", - завершив Луценко.

Фото: Вадим Крутивус

У свою чергу, ще один із спікерів БПП Віталій Ковальчук нагадав, що Порошенко підтримав кандидату Арсенія Яценюка на прем’єр-міністра, задля врахування суспільних настроїв.

Щодо коаліції учасники брифінгу підтвердили, що після спілкування з журналістами відправляються на переговори з представниками "Народного фронту" і "Самопомочі" в парламент.

"Сьогодні наша політсила, "Народний фронт" і "Самопоміч" сформують спільну тристоронню групу, і ми почнемо технічні консультації щодо нашої спільної угоди, в тому числі щодо формування коаліційної угоди. Ми абсолютно відкриті для демократичних сил щодо об'єднання коаліції, в тому числі і з блоком Юлії Тимошенко і Радикальною партією», - заявив Гройсман.

Луценко уточнив інформацію щодо переговорів Порошенка з Тимошенко: "Президент Порошенко зустрічався з Юлією Володимирівною кілька днів тому. Юлія Володимирівна наголосила, що її політсила є частиною демократичної коаліції, не має жодних кадрових амбіцій щодо роботи у виконавчій владі як передумови для об'єднання. І це відповідає нашим вимогам".

Остаточну коаліційну угоду у БПП сподіваються підготувати до першого засідання Верховної Ради, яке за прогнозами може відбутися в 20-их числах листопада. "Ми хочемо якісно попрацювати, має бути чіткий план дій: що ми робимо в листопаді, грудні… і так на цілий наступний рік", - резюмував Гройсман.

Вікторія МатолаВікторія Матола, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram