ГоловнаПолітика

Набрав чинності закон про особливий статус частини Донбасу

Особливий порядок місцевого самоврядування запроваджується на три роки

Закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей набрав чинності.

Закон опублікований в офіційній парламентській газеті "Голос України" 18 жовтня і набирає чинності з дня його опублікування.

Зазначено, що цей закон визначає тимчасовий порядок організації місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей з метою створення умов для якнайшвидшої нормалізації обстановки, відновлення правопорядку, конституційних прав і свобод громадян.

Крім того, цей закон спрямований на захист інтересів юридичних осіб, створення умов для повернення тимчасово переміщених осіб.

Відповідно до закону, тимчасово, на 3 роки з 18 жовтня 2014 року, запроваджується особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей.

Перелік цих районів затверджує своїм рішенням Верховна Рада.

Також Україна гарантує, відповідно до закону, недопущення кримінального переслідування, притягнення до кримінальної, адміністративної відповідальності і покарання осіб - учасників подій на території Донецької та Луганської областей.

Органам влади та їх посадовим (службовим) особам, підприємствам, установам, організаціям усіх форм власності забороняється дискримінація, переслідування та притягнення до відповідальності осіб з приводу подій, які мали місце в Донецькій і Луганській областях.

Держава гарантує право мовного самовизначення для кожного жителя в окремих районах Донецької та Луганської областей.

Крім того, держава зобов'язується сприяти використанню на цій території російської та інших мов в усній і письмовій формі у сфері освіти, в засобах масової інформації; створювати можливості для їхнього використання у діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування, в судочинстві, в економічній і соціальній діяльності, при проведенні культурних заходів та в інших сферах суспільного життя.

Відповідно до закону, в окремих районах Донецької та Луганської областей місцеве самоврядування здійснюється відповідно до Конституції та законів України відповідними територіальними громадами безпосередньо і через органи місцевого самоврядування.

Повноваження депутатів місцевих рад та посадових осіб, обраних на позачергових виборах, призначених Верховною Радою, не можуть бути достроково припинені.

В окремих районах Донецької та Луганської областей законами України запроваджується особливий порядок призначення керівників органів прокуратури та судів, який передбачає участь органів місцевого самоврядування у вирішенні цих питань.

Зазначено, що Кабінет Міністрів та інші центральні органи виконавчої влади можуть укладати з відповідними органами місцевого самоврядування на Донбасі угоди з питань економічного, соціального та культурного розвитку окремих районів.

Держава надає підтримку соціально-економічному розвитку окремих районів Донецької та Луганської областей, а саме: може запроваджуватися відмінний від загального економічного режиму режим здійснення господарської та інвестиційної діяльності, спрямований на відновлення об'єктів промисловості, транспортної та соціальної інфраструктури, житлового фонду, переорієнтацію промислового потенціалу, створення нових робочих місць, залучення інвестицій і кредитів для відновлення і розвитку об'єктів.

Нагадаємо, 6 вересня Верховна Рада встановила особливий статус для деяких районів Донецької та Луганської областей терміном на 3 роки.

14 жовтня голова Верховної Ради України Олександр Турчинов підписав закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донбасу. 16 жовтня Петро Порошенко підписав закон.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram