ГоловнаПолітика

Міноборони вимагає від приватної авіакомпанії повернути 16 вертольотів

У свою чергу, "Українські вертольоти" відмовляються це зробити

Міноборони вимагає від приватної авіакомпанії повернути 16 вертольотів
Фото: http://www.ukrcopter.com

Міністерство оборони просить авіакомпанію "Українські вертольоти" достроково повернути 16 вертольотів Мі-8МТ, орендованих нею, у зв'язку із форс-мажорними обставинами.

Про це йдеться в інформаційному повідомленні відомства.

Згідно з ним, у 2003 році за рішенням міністра оборони і наказом державного секретаря Міноборони між військовою частиною А0105 та компанією "Українські вертольоти" укладено договір оренди повітряних суден армійської авіації Сухопутних військ Збройних сил України, відповідно до якого авіакомпанія прийняла в строкове платне користування 16 вертольотів Мі-8МТ.

Зазначається, що отримані від оренди кошти наповнюють спеціальний фонд командування Сухопутних військ і направляються на відновлення справності озброєння і військової техніки.

Але цього року, на думку керівництва Міноборони, виникли форс-мажорні обставини і вертольоти необхідно достроково повернути з оренди для використання в інтересах армії.

"У зв'язку з цим на адресу авіакомпанії направлено лист з вимогою повернути надану в оренду авіаційну техніку", - сказано в повідомленні Міноборони.

Водночас, з огляду на спірні питання, пов'язані з різним тлумаченням сторонами положень договору, командування Сухопутних військ направило запит до Торгово-промислової палати для встановлення факту настання обставин форс-мажору за договором.

Нагадаємо, 11 червня уповноважена з питань антикорупційної політики Тетяна Чорновол виступила за достроковий розрив контракту Міноборони та МВС з компанією "Українські вертольоти" про оренду 26 вертольотів для повернення їх силовим структурам.

За її інформацією, в 2003 році укладено договір Міноборони з цією компанією про оренду 16 вертольотів міністерства за символічну плату, крім того, ще 10 вертольотів орендовано компанією у МВС. За інформацією Чорновол, сили АТО мають у розпорядженні лише 10 вертольотів.

У відповідь на цю заяву авіакомпанія "Українські вертольоти" опублікувала прес-реліз, в якому заявила, що форс-мажорні обставини для дострокового повернення вертольотів не настали.

Приватне акціонерне товариство "Авіакомпанія "Українські вертольоти" має статус офіційного перевізника Організації Об'єднаних Націй, а також статут акредитованого перевізника Всесвітньої продовольчої програми ООН та Міжнародного комітету Червоного хреста. Авіапарк компанії налічує 28 вертольотів Мі-8МТВ-1.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram