ГоловнаПолітика

Дещиця закликав учасників Генасамблеї ООН підтримати територіальну цілісність України

Міжнародні угоди були серйозно "підірвані" діями РФ в Криму, зазначає міністр

Дещиця закликав учасників Генасамблеї ООН підтримати територіальну цілісність України

Міжнародні угоди з безпеки були "серйозно підірвані" російськими діями в Криму.

Про це заявив виконуючий обов'язки міністра закордонних справ України Андрій Дещиця, виступаючи на Генасамблеї ООН, повідомляє Радіо Свобода.

Він закликав Генасамблею прийняти резолюцію, в якій підтвердити територіальну цілісність України і визнати нелегітимним так званий "референдум" про приєднання Криму до Росії.

"Протягом минулого місяця ми були свідками найбільш кричущого порушення міжнародного права після створення ООН. Після 2-х тижнів військової окупації цілісна частина України була силою анексована державою, яка раніше зобов'язалося гарантувати незалежність, суверенітет і цілісність моєї країни відповідно до Будапештського меморандуму", - сказав Дещиця.

Після Дещиці виступав посол Росії в ООН Віталій Чуркін, який назвав пропоновану резолюцію "конфронтаційною" і заявив, що Росія не могла ігнорувати звернення "кримчан, які просили права на самовизначення".

Представник Євросоюзу в ООН Томас Майр-Гартінг засудив застосування сили для зміни кордонів і дії Росії, "які є чітким порушенням Хартії ООН".

Нагадаємо, сьогодні на сесії Генеральної асамблеї ООН розглядають проект резолюції, в якій Україна закликає держави світу не визнавати жодної зміни статусу Криму і Севастополя на основі нелегітимного референдуму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram