ГоловнаПолітика

Росія виклала свій план урегулювання в Україні

Україна повинна стати федерацією і відмовитися від вступу в НАТО

Росія виклала свій план урегулювання в Україні
Фото: www.obozrevatel.com

МЗС Росії запропонувало Заходу свій план урегулювання ситуації в Україні.

Про це повідомляє сайт відомства.

"Ми підготували і передали тиждень тому нашим основним партнерам у США, Європі та в інших регіонах російські пропозиції того, як могло б бути організоване зовнішнє сприяння тим крокам, які повинні зробити самі українці для виходу з кризи. Із цією метою ми запропонували сформувати компактну Групу підтримки для України в складі, прийнятному для всіх українських політичних сил", - сказано в повідомленні.

Цілями Групи підтримки має стати "заохочення українців" до реалізаії таких першочергових дій.

1. Негайно виконати зобов'язання, які містить Угода про врегулювання ситуації в Україні від 21 лютого 2014 р., про вилучення нелегальної зброї, звільнення незаконно захоплених будівель, вулиць і площ, а також про організацію об'єктивного розслідування актів насильства в грудні 2013 р. - лютому 2014 р.

2. Без зволікання скликати за рішенням Верховної Ради України конституційні збори з рівним представництвом усіх українських регіонів для підготовки нової федеративної конституції, в якій російській мові буде надано статус другої державної мови.    

3. Одразу після схвалення нової конституції має бути призначено проведення за широкого й об'єктивного міжнародного спостереження загальнонаціональних виборів вищих органів державної влади України з одночасним проведенням виборів органів законодавчої і виконавчої влади в кожному суб'єкті федерації.    

4. Визнається і поважається право Криму визначити свою долю відповідно до результатів вільного волевиявлення його населення під час проведеного 16 березня 2014 року референдуму.    

5. Встановлений на основі сукупності викладених вище цілей і принципів державний лад України, її суверенітет, територіальна цілісність і нейтральний військово-політичний статус гарантуються Росією, Євросоюзом і США із закріпленням резолюцією Ради Безпеки ООН.

"Росія готова спільно з нашими партнерами без зволікання взятися за формування багатостороннього механізму сприяння врегулюванню української кризи відповідно до цих пропозицій", - підсумувало МЗС РФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram