ГоловнаПолітика

Україна звернеться до ЄСПЛ і ОБСЄ через порушення на референдумі в Криму

Про масові порушення було відомо заздалегідь, повідомляє міністр юстиції

Україна звернеться до ЄСПЛ і ОБСЄ через порушення на референдумі в Криму
Фото: gocompare.com

Україна має намір звернутися до Європейського суду з прав людини щодо порушень під час проведення референдуму в Криму, зафіксованих Міністерством юстиції України.

Про це йдеться в заяві міністра юстиції Павла Петренка, повідомляє прес-служба Мін'юсту.

"Про масові порушення, які готувала Росія на так званий "референдум" про приєднання Криму до Російської Федерації, було відомо заздалегідь. Однак навіть за цих обставин кількість виборців, які нібито брали участь у референдумі і нібито проголосували "за", щонайменше вдесятеро більша від реальної. Беззаконня і фальсифікація - це не волевиявлення народу, це злочин", - наголосив Петренко.

Мін'юст також перераховує інші порушення: випадки голосування громадян Росії; випадки "вуличного" голосування, коли представники організаторів референдуму ходили до людей, які не йшли голосувати на референдум; випадки нападу на журналістів, яких усіма можливими способами не допускали на виборчі дільниці.

У заяві також наголошено, що татари не визнали референдуму і не брали участі в ньому.

"Багато жителів Криму, які виступають за збереження Криму у складі України, не пішли голосувати і весь день боялися вийти на вулицю, щоб не зазнати нападу", - наголошує міністр.

Раніше експерти Ради Європи з конституційного права висловили думку, що референдум про приєднання Криму до Росії є нелегітимним. Венеціанська комісія мотивувала свій висновок тим, що можливість проведення такого референдуму не передбачена ні українською, ні кримською конституціями.

Нагадаємо, Венеціанська комісія надасть свій висновок з приводу проведення в Криму референдуму 21-22 березня.

 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram