ГоловнаПолітика

Українські євреї вирішили відкрити Путіну очі

Захищати Україну доводиться від російського президента, йдеться у відкритому листі

Представники єврейської громади, яка проживає на території України, написали відкритий лист президенту Володимиру Путіну для того, щоб прояснити реальну ситуацію з утисками прав росіян в Україні.

"В силу історичних причин євреї також відносяться переважно до російськомовного населення. Тому нашу думка про те, що відбувається, має не меншу вагу, ніж думка Ваших радників та інформаторів", - аргументували свою ініціативу автори звернення.

"Ми впевнені, що Вас неможливо ввести в оману. А це означає, що Ви самі свідомо вибираєте з маси інформації про Україну неправду і наклеп. І Вам добре відомо, що виголошені під час прес-конференції слова Віктора Януковича про те, що після підписання відомої угоди: "…Київ був заповнений озброєними людьми, які почали громити будівлі, культові установи, храми. Почали страждати невинні люди. Людей просто грабували і вбивали на вулицях" - це брехня, від першого і до останнього слова", - звернулися до Путіна підписанти листа.

При цьому вони запевнили керівництво російської держави, що в Україні російськомовні громадяни не зазнають принижень і утисків, і їхні права ніхто не обмежує.

"Ваша впевненість на прес-конференції в зростанні антисемітизму в Україні також не відповідає реальним фактам. Мабуть, Ви переплутали Україну з Росією, де єврейські організації зафіксували минулого року зростання антисемітизму", - йдеться в документі.

При цьому автори звернення акцентували на тому, що не всі вони поділяють зміну політичної ситуації в Україні і деякі з них знаходяться по різні боки барикад, але свобода слова в країні дозволяє їм мати різні думки щодо того, що відбувається.

"Нас лякали і продовжують лякати, що до влади в Україні рвуться "бандерівці" і "фашисти", що нас чекають єврейські погроми. Так, ми знаємо, що політична опозиція і сили суспільного протесту, що домоглися позитивних змін у виконавчій владі країни, складаються з різних груп. Серед них є і націоналістичні, проте навіть наймаргінальніші з них не дозволяють собі демонструвати антисемітизм чи інші форми ксенофобії. І ми точно знаємо, що наші нечисленні націоналісти знаходяться під жорстким контролем громадянського суспільства та нової влади України, чого не скажеш про російських неонацистів, які заохочуються Вашими спецслужбами", - йдеться у зверненні до Путіна.

При цьому ініціатори листа особливо приділили увагу тому, що Кабмін, який президент Росії вважає нелегітимним, поступово налагоджує співпрацю і нормальну роботу. А в складі уряду чимало представників національних меншин: "міністр внутрішніх справ - вірменин, віце-прем'єр - єврей, два міністри - росіяни. Новопризначені губернатори областей України також не відносяться виключно до титульної нації".

"На жаль, треба визнати, що останнім часом стабільність в нашій країні під загрозою. І ця загроза виходить від російської влади, тобто - від Вас. Це Ваша політика підбурювання до сепаратизму і грубого тиску на Україну становить загрозу нам - євреям, як і всьому народу України, включаючи жителів Криму і південного сходу України, і вони в цьому дуже скоро переконаються. Володимире Володимировичу, ми високо цінуємо Вашу турботу про безпеку і захист прав національних меншин в Україні. Але ми не бажаємо, щоб нас "захищали" шляхом розколу України і анексії її території. Ми переконливо закликаємо Вас не втручатися у внутрішні українські справи, відвести російські війська в місця їх постійної дислокації і перестати заохочувати проросійський сепаратизм", - йдеться в листі до Путіна.

При цьому його автори запевнили російського президента, що здатні самі постояти за свої права, а дестабілізувати ситуацію в Україні і дискредитувати нову українську владу нема чого.

Під зверненням підписалися понад 20 видатних діячів і бізнесменів, представників єврейської громади, серед яких економіст Олександр Пасхавер, художник Олександр Ройтбурд, бізнесмен Євген Червоненко та інші.

Збір підписів триває.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram