ГоловнаПолітика

Стали відомі подробиці "справи про теракт на об'єкті енергетики"

Виникає стійка підозра, що справу шито білими нитками

Стали відомі подробиці "справи про теракт на об'єкті енергетики"
Фото: http://novostey.com

У Дніпропетровську співробітники СБУ затримали двох активістів місцевої організації партії "Свобода" - Кирила Дороленка та Віталія Роменського за підозрою в підготовці терористичного акту.

Про це пише газета "Коммерсантъ Украина".

Виконувача обов'язків голови Дніпропетровської міської організації партії "Свобода" Кирила Дороленка і керівника місцевої "Студентської свободи" Віталія Роменського затримали співробітники управління СБУ в Дніпропетровській області 29 січня. Як розповіла мати Кирила Дороленка Любов, посеред дня співробітники СБУ забрали її з роботи і привезли додому. "Вони сказали, що у нас потрібно провести обшук. Спочатку оглянули кімнату сина, потім - усю квартиру, а потім попросили дозволу скористатися нашим туалетом. Там з-поза пральки вони витягли два шматки толу, яких перед тим там точно не було. Потім співробітники СБУ відкрили наш шифоньєр, яким ми регулярно користувалися, і знайшли там ноутбук, якого там ніколи не було. Адвоката при цьому у квартиру не пустили, а протокол, який було надруковано заздалегідь, я не підписала", - розповіла Дороленко.

Кирила Дороленка затримали. Представники Дніпропетровської організації "Свободи" вже заявили, що він ніколи не мав власного ноутбука.

Того самого дня обшукали приватний будинок Віталія Роменського. За словами заступника голови обласної організації партії "Свобода" з юридичних питань Дмитра Барлюти, біля будинку співробітники СБУ виявили під снігом предмет, "схожий на гранату Ф-1". Роменського також затримали.

Як розповіли виданню в СБУ, у активістів "Свободи" виявили й вилучили дві толові шашки в заводській упаковці, кожна вагою 400 г, дві гранати Ф-1 із запалом, а також іржаві снаряди і міни часів Великої Вітчизняної війни, знайдені "чорними археологами" в місцях бойових дій. "З них можна витягти вибухівку", - пояснили у відомстві.

Вилучений ноутбук, за даними СБУ, може містити цінну інформацію про підготовку теракту, під час якого затримані збиралися використовувати боєприпаси. "Маємо інформацію, що ця група готувалася до вчинення теракту на одному з об'єктів енергетичної галузі країни", - розповіло газеті джерело у відомстві. Розпочате кримінальне провадження за ч. 1 ст. 14 і ст. 258 Кримінального кодексу ("Підготовка до теракту") передбачає позбавлення волі на термін від п'яти до десяти років.

У партії "Свобода" дії СБУ називають "терором". "Проти активістів ведуть неоголошену війну спільними силами криміналу, силового та судового апаратів", - вважає радник лідера "Свободи" Олега Тягнибока, мешканець Дніпропетровська Андрій Денисенко. "Оскільки згідно з прийнятим законом (про амністію) багатьох затриманих доведеться відпустити, зараз влада бере нових заручників, приписуючи їм злочини, на які закон не поширюватиметься. Я впевнений, що це політичне замовлення. Справу фальсифіковано, а так звані докази підкинуто", - розповів виданню народний депутат Андрій Міщенко, який курирує Дніпропетровську область.

Нагадаємо, 27 січня СБУ, як заведено останнім часом у силових структурах, фактично анонсувала цю справу. Служба повідомила про "часті випадки анонімних погроз про підрив гідроелектростанцій і атомних електростанцій".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram