ГоловнаПолітика

Данилюк: влада намагається убезпечити себе законом про мирні зібрання

Лідер "Спільної справи" вважає, що скандальний документ буде затверджено Радою.

Данилюк: влада намагається убезпечити себе законом про мирні зібрання
Фото: Макс Левин

Влада намагається встигнути до виборів ухвалити закон про порядок організації і проведення мирних заходів, щоб убезпечити себе від акцій протесту.

Таку думку в ексклюзивному коментарі LB.ua висловив лідер громадського руху "Спільна справа" Олександр Данилюк.

"Складно сказати, в якому вигляді буде ухвалено цей закон. Якщо в першій редакції - там є брутальні норми, які дозволяють силовикам і владі на власний розсуд припинити будь-яке мирне зібрання. Якщо ж у збалансованому варіанті - теж є свої нюанси, зокрема, норма про те, що про мітинг потрібно попереджати за два дні", - зазначив Данилюк.

За його словами, така норма закону теж може обмежувати людей у проведенні масових акцій.

Це влада, яка ніяким способом не хоче віддавати керівництво країною ані на парламентських, ані на президентських виборах. Якщо вона залишиться, то закон буде ухвалено, питання тільки, коли: до виборів або після.

— Олесь Доній, НУ-НС

"Якщо якийсь провокаційний законодавчий акт буде ухвалено в п'ятницю ввечері, то раніше понеділка не можливо буде подати заяву з проханням про мітинг. Таким чином, акцію можна буде провести не раніше за четвер. А це перешкоджає оперативному реагуванню громадянського суспільства", - пояснив правозахисник .

За його словами, існує два фактори, що сприяють ухваленню закону про мітинги.

"По-перше, це підготовка масових фальсифікацій, на яку народ відреагує. По-друге, економічний показник: до виборів гривню штучно утримують від падіння, використовуючи запаси золотовалютних резервів, але після виборів вона впаде. Тож є і економічна загроза протестів", - вважає Данилюк.

"У зв'язку з цим влада, щоб убезпечити себе, ухвалює обмеження, якими нівелюється право на мирні збори", - підсумував лідер "Спільної справи".

Нагадаємо, 6 вересня Верховна Рада відклала на наступний пленарний тиждень розгляд у другому читанні проекту закону щодо мирних заходів.

Документом передбачається, що організатор мирного зібрання письмово повинен сповіщати органи влади про проведення заходу не пізніше ніж за два робочі дні до його початку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram