ГоловнаПолітика

Кремль викрили у використанні новітніх систем моніторингу соцмереж

Під "око" влади потрапили десятки мільйонів блогів і соціальні мережі.

Кремль викрили у використанні новітніх систем моніторингу соцмереж
Терминал "Призма"
Фото: mlg.ru

Російське видання Forbes повідомило, що у федеральних органах влади впроваджують спеціальні термінали "Призма" для відстеження активності в соціальних мережах.

Forbes, посилаючись на свої джерела, пише, що першим термінал отримав заступник голови адміністрації президента Росії В'ячеслав Володін, відповідальний за внутрішню політику.

Йому систему надали ще напередодні думських виборів, за якими пішли масові виступи опозиції. Крім адміністрації президента, за даними Forbes, "Призму" використовують деякі федеральні чиновники, а також керівництво МВС, мерія Москви, апарат спікера Держдуми Сергія Наришкіна та співробітники голови "Роснафти" Ігоря Сечина.

Як заявили виданню розробники з компанії "Медіалогія", система в реальному часі відслідковує 60 мільйонів джерел. Вона показує динаміку позитивних і негативних відгуків у блогах на ту чи іншу подію, а також здатна будувати графіки атак пошукових роботів. Відслідковування теми налаштовують індивідуально.

На сайті "Медіалогії" зазначено, що "Призма" "відстежує в соцмедіа активності, що призводять до зростання соціального напруження: нагнітання заворушень, протестні настрої, екстремізм; обговорення рівня цін, зарплат, пенсій; проблеми ЖКГ, інфраструктури, медицини тощо".

Розробку системи поки не завершено. Продажі почнуться тільки 2013 року. Вартість продукту в "Медіалогії" не називають. За даними Forbes, принаймні Володін користується "Призмою" безкоштовно.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram