ГоловнаПолітика

Мартиненко просить Литвина запустити "сенсорну кнопку"

Опозиція напередодні голосування за закон про мови хоче, щоб депутати голосували кожен за себе.

Мартиненко просить Литвина запустити "сенсорну кнопку"
Фото: Макс Левин

Глава фракції НУ-НС Микола Мартиненко запропонував спікеру Володимиру Литвину ввести своїм розпорядженням в дію систему "Рада-3" для того, щоб кожен депутат голосував тільки за себе.

Про це Мартиненко сказав на засіданні Погоджувальної ради лідерів фракцій та голів комітетів парламенту.

Він зазначив, що необхідно, щоб кожен народний депутат України, як і передбачено Конституцією України, голосував тільки за себе.

Мартиненко нагадав, що вже неодноразово опозиція вносила законопроекти, які стосувалися того, щоб кожен депутат голосував тільки за себе, але вони не підтримувалися парламентською більшістю.

Тому лідер фракції НУ-НС запропонував, щоб більшість внесла відповідний законопроект, а опозиція, за його словами, готова його підтримати.

Мартиненко зазначив, що іншим виходом із ситуації було б введення Литвином своїм розпорядженням у дію "сенсорної кнопки", яка не дозволить народним депутатам голосувати за своїх колег.

Він зазначив, що під час голосування за "мовний" законопроект в сесійній залі не було 62 народних депутата з 234, які начебто проголосували "за".

Він також додав, що на останніх двох тижнях роботи парламенту в сесійному режимі під час поточної сесії пропонується розглянути ще два законопроекти, що стосуються мови.

За його словами, один із законопроектів передбачає ввести в судовій сфері "російську мову в судочинство".

"Ми знову продовжуємо програвати цю пластинку", - підкреслив він.

Лідер фракції НУ-НС зазначив, що ще одним законопроектом передбачається "знову ж таки, втручання в мовне питання".

За його словами, мова йде про зміни до Кодексу адміністративного судочинства та Цивільно-процесуального кодексу.

Мартиненко запропонував зняти з розгляду ВР законопроекти, які пов'язані з мовним питанням.

За його словами, не потрібно "вдаватися до популізму, розколу суспільства, а необхідно взятися за ті речі, яких вимагає на сьогодні суспільство".

Нагадаємо, апарат ВР провів сертифікацію модернізованої системи "Рада-3" з використанням сенсорної клавіші 2008 року, коли спікером ВР був Арсеній Яценюк. Ця система передбачає, що голосування депутат починає з натиснення сенсорної клавіші, утримуючи яку, він повинен натиснути кнопку "За", "Проти" або "Утримався". Передбачається, що якщо протягом 11 відведених для голосування секунд парламентар відпустить одну з кнопок, його голос не зараховується.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram