ГоловнаЕкономікаДержава

Мінфін вважає правильним рішення передати школи і лікарні на місцеві бюджети

"Питання, правильно це чи ні - я думаю, не повинно звучати".

Мінфін вважає правильним рішення передати школи і лікарні на місцеві бюджети
Сергей Марченко
Фото: Макс Требухов

Міністерство фінансів вважає правильним рішення передати школи і лікарні на фінансування місцевим бюджетам

Про це сказав на круглому столі, організованому Інститутом Горшеніна і Реанімаційним Пакетом Реформ, Сергій Марченко, заступник міністра фінансів України.

"Нам дорікають, що ми додатково на органи місцевого самоврядування перекладаємо повноваження утримання установ освіти, охорони здоров'я. Це дійсно так. І в нас тут є дискусія і з Асоціацією [міст України], і з експертами, наскільки там правильно все пораховано. Питання розрахунків можуть бути. Питання, правильно це чи ні - я думаю, не повинне звучати. Це дійсно правильно. Я вважаю, що органи місцевого самоврядування мають можливість і вони зможуть забезпечити фінансування установ", - заявив він.

"25 років у нас ставилися до закладів освіти й охорони здоров'я як до утриманки. Що таке утриманський підхід? Це коли добрий народний депутат або мер будує нову школу, нову установу охорони здоров'я, що не забезпечені фінансуванням. Потім цю установу має фінансувати держава. Зараз прийнято рішення, що ці установи повинні фінансуватися з місцевих бюджетів. Я думаю, що це рішення абсолютно правильне, прораховане. Там, де є нюанси щодо забезпечення ресурсами, уряд передбачає кошти, які будуть використані для регіонів, які не мають можливості їх утримувати", - сказав Марченко.

Він вважає, що краще передавати повноваження на місця, ніж забирати в органів самоврядування ресурс.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram