ГоловнаЕкономікаДержава

Баррозу закликав Путіна не перекривати газ Україні

ЄС відповів Кремлю на лист про борги "Нафтогазу"

Баррозу закликав Путіна не перекривати газ Україні
Фото: Макс Левин

Європейський Союз закликає Росію не припиняти поставки газу в Україну.

Про це йдеться в листі голови Єврокомісії Жозе Мануела Баррозу президенту РФ Володимиру Путіну, текст якого оприлюднено на сайті ЄК. Це відповідь на лист про борги "Нафтогазу", який раніше надіслав Путін главам держав ЄС.

"Що стосується згадки у вашому листі як крайній захід повністю або частково припинити постачання газу у разі подальших порушень Україною умов оплати, ми настійно закликаємо утриматися від таких заходів, які можуть викликати сумнів у вашому намір виглядати надійним постачальником газу до Європи", - сказано в ньому.

Баррозу зазначив, що якщо обмежити постачання в Україну, це може призвести до перебоїв з постачаннями і до Європи. Однак через те, що контракти з європейськими компаніями підписував "Газпром", то саме на ньому лежить відповідальність за те, щоб законтрактовані обсяги газу надходили замовникам.

Крім цього, глава Єврокомісії дорікнув Путіну в однобічній денонсації "харківських угод". На думку Баррозу, зміна положень газових контрактів залежно від політичних умов йде врозріз з "духом підтримки і співпраці", який міститься в листі Путіна.

При цьому Баррозу погодився з необхідністю проведення тристоронніх консультацій Україна-ЄС-Росія з приводу безпеки поставок і транзиту газу через Україну. За його словами, енергетичний єврокомісар Гюнтер Оттінгер готовий негайно організувати першу зустріч.

Нагадаємо, Путін дав Україні місяць на те, щоб почати розраховуватися за газ. В іншому випадку вже за червень "Нафтогазу" доведеться платити авансом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram