МЗС Росії розкрило плани про диверсії на АЕС

І дня не минуло з того часу, як Прем’єр-міністр України 30 грудня 2014 року повідомив про підписання договору про розширення діяльності в Україні відомої ядерної японсько-американської компанії Вестінгхауз із заводом в Швеції, як російське МЗС блискавично (чи не вперше така швидка реакція) опублікувало вкрай безграмотну і провокативну заяву, якою насправді видало підступні плани Москви щодо диверсій на українських АЕС.

Фото: npp.zp.ua

По-перше, МЗС РФ інформує начебто «… эксперимент, затеянный Киевом…» щойно розпочнеться і намається посіяти паніку серед нашого населення. Виходить, що російське зовніньополітичне відомство пропустило той факт, що ядерне пальне компанії Вестінгхауз адаптується на двох блоках Південно-Української АЕС ще з 2008 року. То ж чомусь, на думку російських дипломатів, населення тих регіонів України в останні 6 років їх не цікавило. А тепер раптом запереживали за безпеку українських громадян і народів Європи?

По-друге, російські дипломати заявляють виключно про Вестінгхауз як про американську компанію, у той час як Вестінгхауз вже давно є японсько-американською компанією із зводом в Швеції. Таким чином російське МЗС зайвий раз доводить свою некомпетентність, або використовує явно застарілі антиамериканські штампи часів холодної війни.

По-третє, російське МЗС мало б знати, що власне компанія Вестінгхауз розробила і завершила цикл експериментальної його адаптації на радянських реакторах АЕС Тимелін у Чехії без будь-яких аварійних ситуацій.

Перелік московських ляпсусів можна продовжувати практично до безконечності. Але, головне те, що своєю заявою МЗС РФ фактично видало підступні плани Кремля вчиняти провокації на українських АЕС. А може й в других країнах Європи, де ще функціонують радянські АЕС.

Отже тепер Україна і весь світ знає, що, в разі виникнення диверсій на АЕС, вся відповідальність за них лягає на Кремль.

Слава Україні!

Богдан Соколовский Богдан Соколовский , Экс-уполномоченный Президента Украины по международным вопросам энергетической безопасности Богдан Соколовский
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram