Підвищувати тарифи чи повернути стратегічні об’єкти?

Підвищення комунальних тарифів стало неприємною новиною для населення. Треба звернути увагу уряду: якщо затягувати паски, зрозуміло – криза, війна, то всім у державі, – й бідним та багатим. Тільки не за рахунок соціально незахищених, як це завжди в нас у державі відбувається: хто бідніший, той більше платить. Представники великого капіталу взагалі податки і соціальні збори не сплачують. Всі гроші, свої прибутки вони направляють в офшорні зони. Зрозуміло чому, щоб ні копійки – ні в державний бюджет, ні соціальні фонди (в тому числі пенсійний), – не сплачувати.

Фото: Макс Левин

У зв’язку з цим я вніс законопроект про оподаткування офшорних операцій. Сподіваюсь, що уряд зверне на ці офшори, нарешті, увагу. А, з іншого боку, потрібно ці офшорні «чорні дірки» закривати, щоб всі платили податки. Великий капітал з чого отримує надприбутки? З того, що нещадно використовує наші українські надра. У нас – найменша у світі орендна плата за користування природними копалинами. Уряду потрібно, підвищити в декілька разів орендну плату й, повірте, тоді не потрібно буде скорочувати соціальні виплати, програми, не треба буде підвищувати тарифи.

Підвищення комунальних тарифів не буде людям подобатись й призведе до соціального напруження в суспільстві. Це треба об’єктивно визнати. Потрібно йти європейським шляхом, де соціальна допомога є адресною, її отримують лише ті, кому вона найбільше потрібна. За розрахунками уряду, таку допомогу треба надати майже 4 млн. родин.

Безумовно, в комунальних тарифах є корупційна складова. Наприклад, – у тарифах на електроенергію. У нас у ці тарифи на електроенергію постачальні компанії – «обленерго», завжди закладають дуже великі втрати в мережах та інше. Подекуди доходить до 30% і більше. Хоча, насправді, вони менші, й спеціалісти знають, як це робиться. Але таким чином монополісти намагаються нажитись на кінцевому споживачі. Так само роблять і ЖЕКи та інші комунальні структури.

Тарифи неправильно розраховуються. У всьому світі вони розраховуються не на основі кількості споживаних кубів води, а на базі кількості гігакалорій. Вода ж гаряча йде, платяться за кількість гігакалорій, за тепло, а не за кількість кубометрів. Іноді, людям потрібно по півгодини спускати воду, поки вона гарячою стане. А, лічильник, то – крутиться. Ось вам й корупційна складова.

Облгази в нас всі монопольно приватизовані компаніями Дмитра Фірташа, – щоб ви розуміли, на 90%. Чомусь так він ціну на газ для населення складає. «Київенерго» зараз належить олігарху Рінату Ахметову, як і «Донбасенерго». Я вважаю, що стратегічні об’єкти, а саме – генерацію, яка робить цю потужність, віддавати у приватні руки – не можна. В переважній більшості європейських країн такі стратегічні об’єкти як були, так і продовжують залишатись у державній власності.

До речі, «Київводоканал», як і «Київенерго» належать Рінату Ахметову. Стратегічну власність, що належала київській громаді, було оформлено у приватну власність через офшорні компанії, через Кіпри, якісь лтд. На папері вони всі іноземні, але насправді всі знають, що реальним власником колишніх державних стратегічних енергетичних компаній у Києві є Рінат Ахметов.

Я думаю, що Кличко зробив би добру справу, за що б йому дякувало не одне покоління киян, якби він цю стратегічну власність – Київводоканал та Київенерго – повернув би у комунальну власність. Він може це зробити, бо так звана «приватизація» цих стратегічних об’єктів для життєдіяльності Києва проходила з грубими порушеннями законів України.

Київські хлібокомбінати були приватизовані групою Хмельницького-Іванова – «Київмлин» та інші. Це хліб, особливо соціальний. Зараз на місті цих хлібокомбінатів ця бізнес група будує офісно-розважальні центри. Вони вважають, що киянам більше потрібні офіси та розваги, ніж соціальний хліб пенсіонерам.

Нам всю житлово-комунальну галузь потрібно кардинально реформувати. Для цього потрібно реформувати застарілі структури управління, що діяли роками, змінювати методику розрахунків з населенням та прибирати корупційну складову.

Андрій Павловський Андрій Павловський , Експерт з питань соціальної політики
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram