ГоловнаСвіт

У Росії під час обшуку у 17-річного підлітка вилучили прапор України і книгу Нємцова

Карім Зянчурін в інтернеті обговорював вибух біля будівлі ФСБ в російському Архангельську.

У Росії під час обшуку у 17-річного підлітка вилучили прапор України і книгу Нємцова
Фото: ura.ru

17-річного жителя російського Кірова Каріма Зянчуріна вважають читачем "екстремістських матеріалів" у соцмережі "Вконтакте". Обшук у нього вдома почався о 6 ранку і тривав три години. Звичайний чай з травами хотіли вилучити як наркотичну речовину, повідомляє Радіо Свобода.

Повідомляється, що в опис підозрілих предметів потрапили книга Бориса Нємцова "Путін. Війна", друковані матеріали руху "Відкрита Росія" Михайла Ходорковського і український прапор. Всі електронні носії: комп'ютери, телефони, карти пам'яті, флешки - були вилучені для подальшого вивчення як можливі докази "екстремістської діяльності".

Після обшуку підлітка разом з батьком доставили в кіровське управління ФСБ, де допит тривав понад три години. За версією правоохоронних органів, Карім Зянчурін читав якісь "екстремістські матеріали" в соціальній мережі в VKontakte. Як пояснив сам затриманий, він був підписаний на ліворадикальне співтовариство "Народна Самооборона".

Передплатники цієї спільноти обговорювали вибух в Архангельську 31 жовтня 2018 року, який, за даними поліції, здійснив 17-річний анархіст Михайло Жлобіцький. Ця подія вже призвела до порушення кількох справ про виправдання тероризму - через публікації, автори яких нібито підтримали Жлобіцького.

Каріму Зянчуріну присвоєно статус свідка у кримінальній справі про екстремістські публікації в Інтернеті, пов'язані з вибухом в Архангельську. Підліток був відпущений на свободу після допиту.

Як повідомлялося, в Криму ФСБ вилучила у проукраїнського активіста портрет Степана Бандери.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram