ГоловнаСвіт

НАТО засудила мілітаризацію Криму Росією

Ескалація не може бути в чиїхось інтересах.

НАТО засудила мілітаризацію Криму Росією

Постійна мілітаризація Росією Криму, Чорного та Азовського морів становить загрозу суверенітету України, а також підриває стабільність всього регіону.

Про це у вівторок, 18 грудня, заявила прес-секретар НАТО Оана Лунгеску, яку DW попросила прокоментувати заяву Міноборони РФ про перекидання понад десяти винищувачів Су-27СМ і Су-30М2 з Кримська в Краснодарському краї на кримський аеродром Бельбек.

Зазначається, що Росія зобов'язана звільнити українських моряків і повернути Україні судна, захоплені минулого місяця, йдеться в заяві Альянсу. Ескалація не може бути в чиїхось інтересах.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на зустрічі з президентом України Петром Порошенком подякував Україні за спокій і витримку під час кризи в Керченській протоці, повідомив представник альянсу.

НАТО зберігає пильність і продовжує спостерігати за подіями в регіоні. Крім того, альянс продовжує надавати політичну і практичну підтримку Україні, зокрема надавши до кінця року збройним силам України обладнання для військового зв'язку, захищеного від прослуховування.

Після російської анексії Криму НАТО значно збільшила свою присутність в Чорному морі. Альянс продовжить вивчати ситуацію в регіоні, йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, 17 грудня Генасамблея ООН ухвалила резолюцію "Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим та м. Севастополь (Україна), а також частин Чорного та Азовського морів", проект якої був ініційований Україною та представлений від імені групи держав. У документі акцентується на загрозах безпеці, які Росія створює для України, Чорноморського регіону і всієї Європи перекиданням в Крим військ і зброї, зокрема, літаків і ракет, здатних переносити ядерний заряд.

Вперше звучить прямий заклик до Росії негайно вивести з Криму свої війська і негайно припинити його окупацію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram