ГоловнаСвіт

Начальник ГРУ Росії Сергун помер у Лівані, - колишній радник Трампа

У США спростували російську версію смерті Ігоря Сергуна.

Начальник ГРУ Росії Сергун помер у Лівані, - колишній радник Трампа
Игорь Сергун
Фото: РБК

Колишній радник президента США з нацбезпеки Майкл Флінн розповів, що колишній начальник Головного розвідувального управління Росії Ігор Сергун помер у Лівані. Офіційно в Росії повідомляли, що Сергун помер від серцевого нападу в підмосковному будинку відпочинку.

Про це повідомляє Бі-бі-сі.

Флінн згадав про час і місце смерті начальника ГРУ на допиті в ФБР у січні 2017 року. Його покази раніше повністю не розкривалися.

Службову записку FD-302, що містить свідчення Флінна, за запитом федерального судді, направив до суду округу Колумбія спецпрокурор Роберт Мюллер, який розслідує російське втручання в американські вибори. Опублікований звіт про допит детально розповідає про свідчення генерал-лейтенанта Флінна, проте деякі фрази й абзаци в ньому приховані.

Допит Флінна в ФБР стосувався його спілкування з тодішнім послом РФ у США Сергієм Кисляком. Бюро тоді почало розслідування можливого втручання Росії в президентські вибори 2016 року. Флінна допитували агент ФБР Пітер Стрзок і ще одна людина, чиє ім'я приховано. Під час цього допиту Флінн згадав свій дзвінок послу Кисляку.

"Флінн заявив, що зателефонував послу Кисляку після смерті Сергуна в Лівані на початку минулого року, щоб висловити свої співчуття", - йдеться в документі ФБР. Мова, вочевидь, про 2016 рік, оскільки допит проходив у 2017 році.

Нагадаємо, згідно з офіційною версією, Сергун помер 3 січня 2016 року на 59-му році життя в підмосковному будинку відпочинку ФСБ "Москвич" після обширного інфаркту. Про його смерть російські державні ЗМІ повідомили 4 січня. При цьому приватне розвідувальне агентство Stratfor повідомляло, що Сергун загинув 1 січня в Лівані.

Сергун був призначений начальником ГРУ - заступником начальника Генштабу ЗС Росії в грудні 2011 року. За дії, що підривають або загрозливі територіальній цілісності, суверенітету і незалежності України він був внесений до санкційних списків США, Євросоюзу та України.

Після смерті Сергуна начальником ГРУ став генерал-полковник Ігор Коробов. Він помер, не пропрацювавши на цій посаді і трьох років. Про його смерть Міноборони РФ повідомило в ніч на 22 листопада. У заяві йшлося, що Коробов помер 21 листопада після важкої і тривалої хвороби, проте до цього моменту про хвороби Коробова офіційно нічого не повідомляли.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram