ГоловнаСвіт

Ізраїльський експерт пояснив причини загострення ситуації в Секторі Гази

Є чотири основні фактори.

Ізраїльський експерт пояснив причини загострення ситуації в Секторі Гази
Фото: EPA/UPG

Обстрілюючи ракетами Ізраїль ХАМАС намагається зберегти владу в Секторі Гази, незважаючи на те, що виявився нездатним налагодити мирне життя жителів регіону.

Про це йдеться в інтерв'ю LB.ua професора політичних наук Університету Аріель у Самарії (Ізраїль) Зеев Ханіна.

За його словами, основних причин нинішнього загострення чотири.

По-перше, ХАМАС відчуває, що нові схеми врегулювання в трикутнику Вашингтон-Єрусалим-помірні суніти будується не тільки без Рамалли, але і без нього. Тому лідери ХАМАСу намагаються переконати всіх, що вони залишаються релевантною адресою для звернень.

По-друге, в ХАМАСі розуміють, що нинішній раунд протистояння відрізняється від колишніх сутичок тим, що мова тоді була лише про завдання військовому крилу ХАМАСу суттєвого удару, але не про демонтаж режиму  радикальних ісламістів, які осіли в Газі, у принципі, якщо політичне рішення з приводу того, хто візьме сектор під свій контроль, прийнято не було.

"Сьогодні майже всі члени уряду Ізраїлю в цілому згодні: якщо ЦАХАЛу доведеться піти на масштабну силову операцію (поки що відбувається прелюдія), то вона повинна бути потужною і короткою за часом, і завершитися заподіянням практично невідновної шкоди як військовій, так і політичній структурі ісламістів", - вважає Ханін.

Причина третя - Газа лежить у руїнах, і ХАМАСу, нездатному забезпечити населенню воду, світло і роботу, залишається зберегти себе хоча б в як Рух ісламського опору.

"І четверта - на них тиснуть іранські спонсори, які вимагають від своїх союзників за будь-яку ціну відволікти ізраїльтян від руйнування іранських баз у Сирії і відстрочити "північну війну" з Сирією і Ліваном", - сказав експерт.

При цьому в ХАМАСі розуміють, що правила гри сьогодні змінилися, і хотіли б уникнути (або максимально відстрочити) нового і, цілком можливо, фатального для себе збройного протистояння з Ізраїлем. Але сидіти мовчки із зазначених причин не можуть, і тому намагаються обережно "розігрівати" кордон, не переходячи червоні лінії, що може призвести до втрати контролю над процесом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram