ГоловнаСвіт

Макрон і Меркель ушанували пам'ять загиблих у Першій світовій

Меркель стала першим німецьким канцлером у післявоєнній історії Німеччини, який відвідав меморіал у Комп'єнському лісі.

Канцлер ФРГ Ангела Меркель і президент Франції Еммануель Макрон під час урочистої церемонії згадали про закінчення Першої світової війни, передає DW.

У суботу, 10 листопада, вони поклали вінок до меморіалу, розташованого в лісі поблизу міста Комп'єнь на півночі Франції, де 11 листопада 1918 року було підписано угоду про припинення військових дій між союзниками та Німеччиною.  

Крім того, вони урочисто відкрили дві пам'ятні плити, на яких німецькою та французькою мовами написано: "З нагоди 100-ї річниці перемир'я від 11 листопада 1918 року президент Французької республіки Еммануель Макрон і канцлер Федеративної республіки Німеччина Ангела Меркель підтвердили значення німецько-французького примирення для служіння Європі і світу".

Нова плита покликана перегорнути сторінку, яка охарактеризована історичним написом на меморіалі: "Тут 11 листопада 1918 року впала злочинна гординя Німецької імперії, переможеної вільними народами, які вона намагалася поневолити". Макрон і Меркель поклали вінок до пам'ятника, і після хвилини мовчання відвідали копію вагона, у якому 1918 року було підписано перемир'я.

Як зазначає AFP, Меркель стала першим німецьким канцлером у післявоєнній історії Німеччини, який відвідав меморіал у Комп'єнському лісі. Після спільної церемонії Макрона й Меркель "місце реваншу" стало місцем "найостаннішого примирення" між двома країнами, пише далі агентство, посилаючись на слова наближеного до Макрона джерела.

У неділю, 11 листопада, у Франції, на території якої розгорталися основні події Першої світової війни, що завдала країні величезних збитків, відбудуться пам'ятні урочистості, на яких очікують понад 60 зарубіжних глав держав і урядів.

В урочистостях візьме участь і президент Петро Порошенко, який уже прибув у Францію.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram