ГоловнаПолітика

Українські депутати закликали Меркель переглянути позицію щодо "Північного потоку-2"

Газовий транзит для України - питання національної безпеки.

Група українських депутатів закликала канцлера Німеччини Ангелу Меркель переглянути свою позицію щодо газопроводу "Північний потік-2", який може істотно скоротити газовий транзит через Україну.

Текст листа опублікувала народний депутат Ганна Гопко.

У ньому говориться, що газовий транзит - питання не тільки економіки, а й національної безпеки України. 

Фото: Анна Гопко

Фото: Анна Гопко

"Українські депутати підтримали європарламентарів у зверненні до канцлера Ангели Меркель із закликом переглянути політику німецького уряду щодо підтримки будівництва "Північного потоку- 2", який матиме згубні економічні та політичні наслідки для всієї Європи. Проект трубопроводу, що підсилює монопольне становище Газпрому на європейському газовому ринку, загрожує перспективам українського транзиту і ширшій безпеці, має бути зупинений", - написала Гопко у фейсбуці.

Лист підписав цілий ряд депутатів, серед них віце-президент ПАРЄ Володимир Ар'єв, перший віце-спікер Ради Ірина Геращенко, голова фракції БПП Артур Герасимов.

Нагадаємо, 1 листопада під час візиту в Україну Меркель заявила, що розглядає проект "Північний потік-2" не так критично, як Київ. Водночас вона виступила за збереження транзиту газу по території України після 2019 року.

Газопровід "Північний потік-2" (Nord Stream 2) має пройти по Балтійському морю, з'єднавши постачальників у Росії зі споживачами в Європі, його довжина становитиме понад 1,2 тис. км. Пропускна спроможність - 55 млрд кубометрів газу на рік. Вартість проекту оцінюється майже на 10 млрд євро. Учасники консорціуму - "Газпром", Engie, OMV, Shell, BASF та Uniper.       

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram